Na hlavný obsah

Šéf vnútornej bezpečnosti USA odstúpil pre obavy z násilia

Pred ozbrojenými protestami varuje aj FBI.

Šéf vnútornej bezpečnosti USA odstúpil pre obavy z násilia
Na archívnej snímke z 23. septembra 2020 úradujúci americký minister pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Úradujúci americký minister pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf v pondelok (11. 1.) odstúpil pre narastajúce obavy z možnosti ďalšieho násilia počas inaugurácie novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Informoval o tom predstaviteľ ministerstva.

„Úradujúci minister odstupuje dnes v noci s účinnosťou od 23.59 h,“ spresnil zdroj. Neuviedol žiaden dôvod demisie, ale doplnil, že ministerstvo prevezme Pete Gaynor, šéf Federálnej agentúry pre riadenie núdzových situácií (FEMA).

Aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) varuje pred ozbrojenými protestmi, ktoré sú plánované v hlavných mestách všetkých štátov americkej Únie a vo Washingtone od 16. do 20. januára. Vyplýva to zo správy FBI, o ktorej informovala televízia ABC. FBI uvádza, že protesty pripravujú ultrapravicoví aktivisti.

Správa FBI bola zverejnená koncom decembra 2020, týždeň pred tým, ako na Kapitol, kde sídli americký Kongres, vtrhli priaznivci dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Protest sa odohral 6. januára, v deň, keď mali kongresmani odobriť výsledky z novembrových prezidentských voliebň a potvrdiť tak víťazstvo demokratického kandidáta Bidena.

Útoky v každom štáte?

Trump vtedy svojich prívržencov vyzval, aby pochodovali pred Kapitol na znak nesúhlasu s výsledkami volieb. Demonštrantom sa podarilo preniknúť do budovy, odkiaľ ich policajné zložky vytlačili až po niekoľkých hodinách. Obliehanie Kapitolu si vyžiadalo päť obetí vrátane jedného policajta.

FBI mala v uplynulých dňoch dostať informácie o skupine vyzývajúcej na „útoky“ na štátne, miestne a federálne súdy a administratívne budovy v prípade, že Trump bude odvolaný z funkcie pred dňom Bidenovej inaugurácie. Útoky plánujú aj v deň Bidenovej inaugurácie, a to na vládne úrady v každom štáte, bez ohľadu na to, či dané štáty potvrdili volebné hlasy pre Bidena alebo pre Trumpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet