Na hlavný obsah

Slovensko čaká ďalšie celoplošné testovanie, trvať bude deväť dní

Vláda tiež predĺžila zákaz vychádzania.

Slovensko čaká ďalšie celoplošné testovanie, trvať bude deväť dní
Na snímke uprostred premiér Igor Matovič (OĽANO) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho rokovania vlády v Bratislave v nedeľu 17. januára 2021. Foto: TASR

Na Slovensku sa od pondelka 18. januára začne kontinuálne pretestovanie obyvateľstva na prítomnosť koronavírusu, potrvá do 26. januára. Občania budú môcť využiť niekoľko možností otestovania. Zákaz vychádzania sa predlžuje do 7. februára. Po rokovaní vlády o tom na nedeľnej (17. 1.) tlačovej konferencii informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Testovanie povinné nebude, Krajčí v mene vlády poprosil obyvateľov o účasť. Výsledky testovania minister zdravotníctva oznámi v piatok 29. januára. Slovensko by sa potom malo rozdeliť na 37 „horších“ a 36 „lepších“ okresov, pričom celoplošné testovanie sa v „horších“ zopakuje. Mestá Bratislava a Košice budú považované za jeden okres.

Otestovať sa nemusia ísť ľudia, ktorí ostanú v domácej karanténe a zákaz vychádzania porušia len v prípade, že potrebujú naplniť nevyhnutné životné potreby.Ministerstvo zdravotníctva otvorí viac ako 200 odberových miest, Krajčí o pomoc pri testovaní poprosil samosprávy. Od 27. januára bude potrebné, aby sa ľudia preukázali negatívnym testom pri nástupe do zamestnania a občania od 15 do 65 rokov aj pri pobyte v prírode. Nariadenia bude kontrolovať polícia.

Otvoria sa školy?

Materské školy a I. stupeň základných škôl by sa mohli otvoriť od 1. februára, ak sa pandemická zlepší natoľko, že sa COVID automat prepne z čiernej úrovne do bordovej. Žiaci II. stupňa základných škôl a stredoškoláci by na vstup do škôl potrebovali negatívny výsledok testu. Na vysokých školách by pokračovala výučba dištančným spôsobom. „Lockdown už prináša prvé výsledky, sme tesne za vrcholom. Čakalo by nás ešte niekoľko týždňov obmedzovaní. My by sme boli veľmi radi, ak by sa život mohol rozbehnúť skôr,“ povedal Krajčí a ubezpečil, že testov je dostatok.

Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní. Výnimku budú mať tiež ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali 14 dní na celkovú imunitu a tiež ťažko zdravotne postihnuté osoby, uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).Odberové miesta budú za každý vykonaný test dostávať päť eur.

Remišová ruku za nezodvihla

Krajniak povedal, že ak sa vyrieši technický problém z hľadiska štátnej pomoci, tak garantuje, že zamestnávateľ dostane zadarmo testy do firmy a preplatené náklady na jeden test vo výške 3 až 3,50 eura.

Vláda si od tohto plánu podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) sľubuje zníženie počtu úmrtí a náporu na nemocnice, zníženie možnosti šírenia britskej mutácie koronavírusu, rýchlejší návrat detí do škôl a minimalizovanie ekonomických strát. Vláda chce podľa premiéra tiež mať lepší prehľad o pandemickej situácii v jednotlivých regiónoch, v pláne je tiež testovanie zamestnancov a prechod na COVID automat.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) uznesenie vlády nepodporila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko