Na hlavný obsah

Slovensko má po 16 rokoch novú bezpečnostnú stratégiu

Rozlišuje životne dôležité a strategické bezpečnostné záujmy.

Slovensko má po 16 rokoch novú bezpečnostnú stratégiu
Na snímke budova Národnej rady SR. Foto: TASR

Parlament vo štvrtok (28. 1.) 77 hlasmi zo 122 prítomných poslancov schválil novú Bezpečnostnú stratégiu SR, v ktorej sa uvádza, že SR skvalitní riadenie obrany štátu, zvýši pripravenosť ozbrojených síl na obranu a na plnenie medzinárodných záväzkov. Zlepší aj pripravenosť ďalších prvkov a kapacít systému obrany štátu na plnenie úloh v čase vojny či vojnového stavu. Plnenie týchto úloh, vrátane úloh ústavných orgánov, bude pravidelne precvičovať. Plénum zároveň týmto hlasovaním zrušilo bezpečnostnú stratégiu schválenú uznesením Národnej rady SR (NR SR) z 27. septembra 2005.

Slovensko zároveň rozvinie kapacity poskytovania podpory zahraničným ozbrojeným silám v súlade s medzinárodnými záväzkami a Ústavou SR. Zvýši tiež svoju pripravenosť na obranu štátu v kybernetickom priestore. Ozbrojené sily SR budú podľa schváleného materiálu pripravené aj na plnenie úloh podpory mieru, bezpečnosti a stability mimo územia Slovenska a na plnenie úloh pri mimoriadnej udalosti a nevojenskej krízovej situácii na jej území.

„Nová obranná stratégia je výsledkom úzkej spolupráce najmä rezortov obrany a diplomacie. Definuje zahraničnopolitické ukotvenie Slovenska v euroatlantickom priestore, čím v oblasti obrany a bezpečnosti významným spôsobom prispieva k posilňovaniu vzťahov s našimi partnermi a zároveň vytvára podmienky na spoločné riešenie aktuálnych výziev,“ vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Pri klasifikácii svojich bezpečnostných záujmov SR rozlišuje životne dôležité a strategické bezpečnostné záujmy. Bezpečnostná stratégia vytvára rámec na ich koordinované, systematické a efektívne presadzovanie. Medzi životne dôležité bezpečnostné záujmy SR patrí zachovanie jej nezávislosti, zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc, právneho štátu a demokratického ústavného zriadenia, ako aj ochrana života a zdravia, základných práv a slobôd jej obyvateľov.

„Táto stratégia je postavená na zodpovednosti a povinnosti nielen vlády, ale aj celej spoločnosti spolupodieľať sa na bezpečnosti Slovenska. Je v našom spoločnom záujme dosiahnuť najvyššiu možnú mieru bezpečnosti pre našu krajinu a k tomu potrebujeme spoločnú víziu, ktorú táto stratégia ponúka,“ uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Zároveň odmietol dezinformácie, že táto stratégia otvára dvere pre pobyt cudzích vojsk na území Slovenska. V tejto súvislosti zároveň poukázal na to, že dezinformácie sú jedným z nových bezpečnostných fenoménov.

Medzi strategické bezpečnostné záujmy SR patrí okrem iného ochrana demokratických hodnôt, základných ľudských práv a slobôd a princípov právneho štátu a medzinárodného práva vo svete. Tiež odolnosť štátu a spoločnosti voči bezpečnostným hrozbám; dôvera občanov v demokratický štát a nezávislé verejné inštitúcie a súdržnosť spoločnosti či bezpečnosť a stabilita v euroatlantickom priestore a jeho susedstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko