Na hlavný obsah

Takmer 240 000 zaočkovaných za jeden deň. Izrael má nový rekord

V krajine platí už tretí lockdown v poradí.

Takmer 240 000 zaočkovaných za jeden deň. Izrael má nový rekord
Izraelský zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

V Izraeli zaočkovali vo štvrtok (21. 1.) proti koronavírusu rekordných 223 560 ľudí. V piatok (22. 1.) to na twitteri oznámil izraelský minister zdravotníctva Yuli Edelstein. Doteraz tak v krajine prvou dávkou vakcíny zaočkovali viac ako 2,4 milióna ľudí. Obidve dávky potrebné na zabezpečenie optimálnej ochrany pred nákazou dostalo 850 811 ľudí.  

Izrael má v súčasnosti najvyšší počet zaočkovaných na počet obyvateľov na svete. Tamojšia vláda chce zaočkovať všetkých ľudí vo veku nad 16 rokov do konca marca. Vláda tvrdí, že už zaistila dostatok vakcín, aby mohla cieľ dosiahnuť.

Masové očkovanie sa začalo 19. decembra a ako prví ho podstúpili premiér Benjamin Netanjahu a Edelstein. Odborníci sa domnievajú, že k úspechu hromadného očkovania prispieva kvalitný a z veľkej časti digitalizovaný systém verejného zdravotníctva.

Problém ortodoxných?

V Izraeli je od 27. decembra v platnosti v poradí už tretí lockdown, ktorý vláda v utorok (19. 1.) predĺžila do konca januára. Ľudia sa okrem iného môžu vzdialiť maximálne na kilometer od svojich domovov.

Krajina v piatok potvrdila 7 099 nových prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich zaznamenal 585 746. Agentúry pripomínajú, že mnohé z nových prípadov sa vyskytujú v ultraortodoxných židovských komunitách, kde veľké rodiny často žijú v malých bytoch, nedodržujú vládne nariadenia a namiesto toho sa riadia pokynmi rabínov. Množstvo ultraortodoxných židov sa, navyše, odmieta dať zaočkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet