Na hlavný obsah

V Prahe protestovali proti opatreniam, na pódiu vystúpili Klaus i Landa

Protest na Staromestskom námestí trval dve hodiny.

V Prahe protestovali proti opatreniam, na pódiu vystúpili Klaus i Landa
Protest proti koronavírusovým opatreniam v Prahe. (10. januára 2021) Foto: SITA/AP

Na Staromestskom námestí v Prahe sa v nedeľu (10. 1.) zišli stovky ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s protipandemickými opatreniami Protestná akcia českej iniciatívy Chcípl PES začala o 14.00 h, demonštranti skandovali heslá „My chceme žiť!“, „Stop covid tyranii“ či „Nie sme ovce“.

Miestne médiá uvádzali, že väčšina z protestujúcich nemala rúška a nedodržiavala rozstupy. Polícia odhaduje, že sa na akcii zúčastnilo 2 500 až 3 000 ľudí. Medzi rečníkmi sa objavili aj herec Michal Suchánek, spevák Daniel Landa či bývalý český prezident Václav Klaus.

„Už toho bolo dosť. Už bolo dosť všetkých príkazov a zákazov, ktoré zásadnými spôsobmi poškodzujú naše životy,“ vyhlásil Klaus. Landa vystúpil v úvode demonštrácie a ľudí vyzval k nenásilnému protestu. „My sme sila, my ale nie sme násilie. Sme mierové zhromaždenie. Je to veľmi dôležité,“ uviedol.

Proti epidemiologickým opatreniam sa protestovalo aj v Dánsku. V Kodani sa podľa odhadov polície a médií zišlo približne 200 až 250 ľudí, v severodánskom Aalborgu pár desiatok. Protest zorganizovala skupina nazývajúca sa „muži v čiernom“, zaznievali heslá ako „Sloboda pre Dánsko, už toho máme dosť“. Demonštrácie vyústili do násilností, polícia zadržala deväť ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet