Na hlavný obsah

Američania vo veľkom nakúpili ďalšie vakcíny, do leta chcú zaočkovať celý národ

Desatina populácie USA už látku dostala.

Američania vo veľkom nakúpili ďalšie vakcíny, do leta chcú zaočkovať celý národ
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spojené štáty nakúpili ďalších 200 miliónov vakcín proti ochoreniu COVID-19 v snahe zaočkovať prakticky všetkých dospelých Američanov do konca júla. Oznámil to prezident Joe Biden podľa tlačových agentúr. „Sme na ceste k tomu, aby sme mali dostatočnú zásobu vakcín pre 300 miliónov Američanov do konca júla,“ povedal.

Zo spomínaných 200 miliónov dodatočných dávok pripadá 100 miliónov na spoločnosť Moderna a 100 miliónov na firmu Pfizer. Pri každej z týchto spoločností objednali už skôr 200 miliónov dávok, poznamenala agentúra AFP s tým, že toto množstvo by malo stačiť pre všetkých občanov krajiny nad 18 rokov. V USA žije približne 330 miliónov ľudí, z toho zhruba 33,8 milióna ľudí už dostalo jednu alebo dve dávky vakcíny (približne desatina populácie).

AFP pripomenula, že Američania sa odteraz budú môcť nechať očkovať v lekárňach po celej krajine. Vďaka zlepšeniu situácie sa v štáte New York chystá čiastočné otvorenie divadiel a štadiónov od 23. februára. Na druhej strane museli niektoré mestá, napríklad Los Angeles, dočasne zatvoriť očkovacie strediská pre nedostatok vakcín.

USA sú krajinou, ktorá bola najviac zasiahnutá pandémiou. Od jej vypuknutia sa podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa infikovalo viac ako 27 miliónov Američanov, z nich podľahlo nákaze viac ako 475 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet