Na hlavný obsah

Austrálsky Perth ohrozuje lesný požiar, mesto je zároveň v lockdowne pre koronavírus

Oheň už zničil najmenej 30 domov.

Austrálsky Perth ohrozuje lesný požiar, mesto je zároveň v lockdowne pre koronavírus
Požiarnici bojujú s plameňmi v blízkosti západoaustrálskeho mesta Perh. Foto: SITA/AP

Lesný požiar, ktorý sa v noci na utorok (2. 2.) rozšíril v blízkosti západoaustrálskeho mesta Perth, už zničil najmenej 30 domov a spálil viac ako 7 000 hektárov pôdy. Požiar sa rýchlo šíri v dôsledku silného vetra a sérii horúcich letných dní, v Perthe aktuálne teplota dosahuje 35 stupňov Celzia. Postupujúce plamene si vynútili evakuáciu desiatok ľudí z ohrozenej oblasti, a to napriek tomu, že celý Perth až do piatku (5. 2.) ostáva uzatvorený v lockdowne v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu.

„Západná Austrália aktuálne čelí dvom naliehavým situáciám,“ povedal premiér tohto austrálskeho štátu Mark McGowan. „Ohrozuje nás nebezpečný požiar a mesto je uzatvorené pre koronavírus,“ dodal s tým, že Perth je v „krajne znepokojivej a vážnej situácii“.

Perth je metropolou Západnej Austrálie a žijú v ňom dva milióny ľudí. Regionálna vláda sa v nedeľu (31. 1.) rozhodla zaviesť zdravotné opatrenia po tom, čo mesto zaznamenalo prvý lokálny prípad nákazy koronavírusom za desať mesiacov.

V utorok ráno sa obyvatelia Perthu zobudili a zistili, že mesto zahalil dym z požiaru, ktorý sa počas noci rozšíril v kopcovitej oblasti na okraji mesta. McGowan vyzval obyvateľov, ktorí nie sú bezprostredne ohrození ohňom, aby zostali doma a znížili tak riziko šírenia koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet