Na hlavný obsah

Do EÚ príde ďalších 350 miliónov dávok vakcíny

Pfizer a BioNTech rozširujú výrobné kapacity.

Do EÚ príde ďalších 350 miliónov dávok vakcíny
Očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: SITA/AP

Európska únia podpísala s americkou firmou Pfizer a nemeckou spoločnosťou BioNTech dohodu o dodaní ďalších 200 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 s opciou na ďalších 100 miliónov dávok. Informovala o tom v stredu (17. 2.) agentúra AP.

Konzorcium firiem vo vyhlásení uviedlo, že dodatočných 200 miliónov dávok doplní pôvodnú dohodu o dodaní 300 miliónov dávok do 27 členských krajín EÚ. Spomenuté vakcíny by mali prísť ešte tento rok – okolo 75 miliónov približne do konca júna. „Rozširovaním výrobných kapacít vytrvalo pracujeme na ďalšej distribúcii vakcín na podporu vakcinačných kampaní v Európe a na celom svete,“ povedal výkonný šéf spoločnosti Pfizer Albert Bourla.

Generálny riaditeľ spoločnosti BioNTech Ugur Sahin doplnil, že vo februári sa spustí výroba vakcín aj v novej prevádzke v meste Marburg v Hesensku. Takisto sa rozšírila sieť výrobcov o ďalších partnerov.

Dohoda aj s Modernou

Európska komisia v stredu tiež oznámila, že kupuje ďalších 150 miliónov dávok vakcíny od spoločnosti Moderna. Tieto látky dodá firma v treťom a štvrtom štvrťroku tohto roka. Komisia zároveň získala opciu na nákup ďalších 150 miliónov dávok v roku 2022.

„Dnešný nákup ďalších 150 miliónov dávok zvyšuje jej celkovú objednávku našej vakcíny proti COVID-19 na 310 miliónov s dodaním v roku 2021 a cieľom zastaviť pandémiu v Európe,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Moderna Stéphane Bancel.

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech bola prvou, ktorá bola schválená na použitie v Únii. Neskôr nasledovali vakcíny od spoločností Moderna a AstraZeneca. Na stole je aktuálne aj žiadosť o podmienečné schválenie od firmy Johnson & Johnson. V procese priebežného hodnotenia sa nachádzajú ďalšie dve vakcíny – od spoločností CureVac a Novavax. EÚ čelí kritike za pomalý priebeh očkovania v porovnaní s Izraelom, Britániou či Spojenými štátmi, pripomenula AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet