Na hlavný obsah

Francúzi rušia projekt na rozšírenie letiska Charlesa de Gaullea, považujú ho za zastaralý

Leteckej doprave nepraje ani pandémia.

Francúzi rušia projekt na rozšírenie letiska Charlesa de Gaullea, považujú ho za zastaralý
Na snímke z mája 2019 lietadlá spoločnosti Air France stoja na letisku v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda vo štvrtok (11. 2.) zrušila projekt rozšírenia parížskeho letiska Roissy-Charles de Gaulle. V čase boja proti klimatickým zmenám považuje pôvodný projekt za „zastaralý,“ povedala ministerka životného prostredia Barbara Pompiliová pre denník Le Monde. V prospech výstavby štvrtého terminálu nehrá ani súčasná pandémia, ktorá výrazne obmedzila leteckú dopravu.

Vláda teraz požiadala správcu parížskych letísk Roissy a Orly, spoločnosť ADP (Aéroports de Paris), aby od projektu upustila, štát je v ADP väčšinovým akcionárom. Vláda chce od ADP nový projekt, kde by navýšenie kapacity cestujúcich nehralo najdôležitejšiu úlohu, správna rada ADP by rozhodnutie mala schváliť na budúci týždeň.

Plán počítal s dostavbou nového letiskového terminálu do roku 2037, odhady ceny projektu sa pohybovali medzi siedmimi až deviatimi miliardami eur. Nový terminál by umožnil 450 letov denne a prepravu 40 miliónov cestujúcich ročne. Pre porovnanie – druhé parížske letisko Orly ročne využije 30 miliónov cestujúcich.

„Vždy budeme potrebovať lietadlá, ale musí ísť o uvážené využitie vzdušného priestoru a zníženie emisií skleníkových plynov v tomto odvetví,“ uviedla ministerka Pompiliová.

Nová verzia projektu by podľa vlády mala mať tri hlavné rozmery, všetky s dôrazom na životné prostredie. Letisko má byť lepšie napojené na železnicu a krátke lety by mali nahradiť vlakové spoje. Na vykurovanie letiskových terminálov by mala byť v budúcnosti využívaná geotermálna energia, teda tepelná energia zemského jadra získaná pomocou čerpadla. Treťou časťou plánu je prispôsobenie letiska pre lietadlá na vodíkový alebo elektrický pohon. Vláda sľúbila investíciu 1,5 miliardy eur na vývoj uhlíkovo neutrálneho lietadla do roku 2035, pripomína Le Monde.

Francúzska vláda v stredu (10. 2.) predstavila zákon na ochranu klímy, na ktorom sa svojimi návrhmi spolupodieľali občania krajiny. Zahŕňa opatrenia, ktoré by zakázali prenájom zle izolovaných domov či spomínané letecké spoje na krátke vzdialenosti, ku ktorým existuje vlaková alternatíva. Viacero ekologických organizácií však návrh v otvorenom liste kritizovalo ako len málo ambiciózny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet