Na hlavný obsah

Japonsko predĺžilo núdzový stav, okolo konania olympiády stále panujú pochybnosti

Núdzový stav sa týka desiatich prefektúr.

Japonsko predĺžilo núdzový stav, okolo konania olympiády stále panujú pochybnosti
Na snímke výhľad zo strešnej vyhliadkovej plošiny na Národný štadión v Tokiu. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Jošihide Suga v utorok (2. 2.) oznámil, že krajina predlžuje núdzový stav vyhlásený pre pandémiu koronavírusu v Tokiu a deviatich ďalších prefektúrach do siedmeho marca. Toto oznámenie prichádza v čase silnejúcej neistoty okolo spustenia vakcinácie a konania letných olympijských hier v Tokiu. Tie sa mali uskutočniť už v minulom roku, ale pre pandémiu ich odložili na tento rok, pripomenula agentúra AP.

Počty nových prípadov nákazy v Tokiu i zvyšku krajiny od začiatku januára poklesli, ale nemocnice sú stále zaplnené vážnymi prípadmi, a preventívne opatrenia by preto mali platiť aj naďalej. Japonsko, kde žije viac ako 127 miliónov obyvateľov, zatiaľ zaznamenalo 400 000 infikovaných a 5 800 úmrtí.

Úrady v oblastiach, kde platí výnimočný stav, obyvateľstvo vyzývajú, aby sa vyhlo zbytočnému pobytu mimo domovov, reštaurácie a bary žiadajú o skoršie zavretie prevádzok. Podnikateľom úrady odporúčajú prácu na diaľku, návštevnosť na väčších podujatiach obmedzujú, píše portál kyodonews.net.

Suga prevzal úrad premiéra v septembri minulého roka a sľúbil, že znovu rozbehne ekonomiku a zároveň udrží infekciu pod kontrolou. Stále je tiež odhodlaný usporiadať letné olympijské hry. Premiér však čelí kritike za príliš pomalé prijímanie opatrení v boji proti pandémii a rovnako za pomalosť pri snahe zabezpečiť dostatok očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19.

Vláda dúfa, že začne s očkovaním koncom februára, ale krajina zatiaľ neschválila žiadnu očkovaciu látku, napísala agentúra AP. Suga sľúbil, že Japonsko bude mať dostatok vakcín, aby boli všetci obyvatelia očkovaní do júna pred júlovou olympiádou, čo je ale podľa odborníkov nepravdepodobné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet