Na hlavný obsah

Koalíciu opúšťa Miroslav Kollár zo Za ľudí, nechce byť poslancom Igora Matoviča

Odchádza aj zo strany.

Koalíciu opúšťa Miroslav Kollár zo Za ľudí, nechce byť poslancom Igora Matoviča
Na snímke člen predsedníctva strany Za ľudí Miroslav Kollár. Foto: SITA

Poslanec Národnej rady (NR) SR a primátor Hlohovca Miroslav Kollár oznámil, že končí ako poslanec koalície, opúšťa poslanecký klub strany Za ľudí a odchádza aj zo strany. „Oddnes už nie som poslancom premiéra Igora Matoviča (OĽANO),“ uviedol Kollár na sociálnej sieti. Kollár je zároveň jediným poslancom, ktorý nepodpísal koaličnú zmluvu.

„Opatrenia, ktoré prijíma vláda, nefungujú. Ale sebareflexia neprichádza žiadna. Mesiace sa snažím na chyby v manažmente pandémie upozorňovať. Ako poslanec tejto vládnej koalície a zároveň ako človek zdola, z praxe. Najprv interne, ale keď sa nič nedeje, kričím nahlas. Márne,“ uviedol Kollár s tým, že koaličná rada sa uprostred zúriacej pandémie namiesto praktických riešení zaoberá „zobranými spismi“, ktoré hovoria o útokoch na vládu v médiách či na sociálnych sieťach, v čom je on sám premiantom.

Nechcem byť lídrom v nadávaní na vlastnú vládu. Chcem, aby vláda konala tak, aby zbytočne nezomierali ľudia. Míňame miliardy, ohýbame ústavu, v obmedzovaní základných práv ideme na hranu. A výsledok? Sme najhorší na svete,“ dodal poslanec.

Celé vyhlásenie Miroslava Kollára nájdete tu:

Opúšťa poslanecký klub aj stranu

Svoje rozhodnutie opustiť ako poslanec vládnu koalíciu zdôvodnil tým, že už ďalej nemôže „legitimizovať chaotické a nekompetentné vládnutie Igora Matoviča“. Premiér podľa neho namiesto rázneho a politického líderstva ponúka len výhovorky, reči o sabotáži a „ankety o očkovaní neschváleným Sputnikom“.

Kollár zároveň vystupuje z poslaneckého klubu strany Za ľudí, aby nekomplikoval pozíciu strany v koalícii. V parlamente bude naďalej podporovať všetky legislatívne návrhy vychádzajúce z programového vyhlásenia vlády a ktoré bude považovať za dobré. „Starý ani nový Smer nie sú alternatívou ani riešením dnešnej ťažkej situácie. Nie je ním však ani pokračovanie výkonu funkcie premiéra Igorom Matovičom v podobe, v akej ju doteraz predvádzal,“ dodal Kollár.

Šéfka poslaneckého klubu a podpredsedníčka strany Jana Žitňanská odchodu Kollára rozumie. Pripomenula, že ako primátor Hlohovca musel od začiatku pandémie zabezpečovať pokyny zhora, ktoré boli často zmätočné. Žitňanská si je istá, že na Kollárovo hlasovanie za zmysluplné zákony sa bude dať v parlamente spoľahnúť.

„Je mi ľúto, že Miro Kollár dnes vystúpil zo strany a tiež poslaneckého klubu Za ľudí. Ale aj mu rozumiem. Na rozdiel od nás mnohých on od začiatku pandémie musel byť tým, ktorý ako primátor musel zabezpečovať pokyny zhora, pričom často boli jemne povedané zmätočné. Každý má ten svoj pomyselný pohár trpezlivosti iný, ale žiadny nie je bezodný. Viem, že Miro to so Slovenskom myslí dobre, a preto som si istá, že sa na jeho hlasovanie za zmysluplné zákony budeme môcť vždy spoľahnúť,“ napísala Žitňanská na sociálnej sieti. Doplnila, že od stredy bude mať slovenský parlament „slušnú, konštruktívnu, nefašistickú, neskorumpovanú neprefláknutú opozíciu“.

 „Keďže pán poslanec Miroslav Kollár ako jediný ani nepodpísal koaličnú zmluvu, ťažko hovoriť o tom, či bol niekedy koaličným poslancom. Neviem, či odišiel odniekiaľ, kde možno ani nikdy nebol. Každopádne, nech si občania urobia vlastný názor na osobu, ktorá uteká z boja. A ktovie, možno sa pán poslanec dlhodobo tešil na spoluprácu s pánom Ficom,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v stanovisku.

V NR SR bude Kollár pôsobiť ako nezaradený poslanec. Bol podpredsedom Za ľudí, v auguste minulého roka kandidoval za šéfa strany. Po jeho odchode bude mať klub Za ľudí 11 poslancov, vládna koalícia bude mať po novom v parlamente 94 poslancov. Kollár je prvým poslancom, ktorý opustil vládu Igora Matoviča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko