Na hlavný obsah

Kontrola zákazu vychádzania cez SMS? Krajčího návrh nemá v koalícii podporu

Radšej rozdávajme respirátory, navrhuje Remišová.

Kontrola zákazu vychádzania cez SMS? Krajčího návrh nemá v koalícii podporu
Na snímke vľavo podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Koaličné strany Za ľudí a SaS si nevedia predstaviť realizáciu zámeru sprísniť zákaz vychádzania formou SMS správ. Návrh nepodporuje ani hnutie Sme rodina. „Takéto návrhy, ktoré sa v značnej miere dotýkajú života spoločnosti, je podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára nevyhnutné najprv otvoriť na koaličnej rade,“ reagovala Kollárova (Sme rodina) hovorkyňa Michaela Jurcová. Predčasnú medializáciu návrhu nepovažuje za najšťastnejší krok.

Aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa prikláňa k tvrdeniu, že takýto návrh mal byť najskôr prerokovaný na koaličnej rade. „Máme ešte veľké rezervy v iných opatreniach. Nemusíme ísť hneď na najprísnejšiu a najdrastickejšiu kontrolu občanov, aby sa kontrolovalo vychádzanie cez SMS,“ vyjadrila sa. Dodala, že vláda by sa mala skôr zamerať na bezplatnú distribúciu respirátorov pre seniorov, členov zraniteľných skupín a tiež ľuďom s pozitívnym výsledok testu na koronavírus.

Podľa SaS by bolo užitočnejšie zlepšiť dohľadávanie kontaktov a vyhľadávať ohniská nákazy. “Stačí, keď si spomenieme, ako dopadlo prihlasovanie sa na očkovanie alebo trasovanie,“ uviedla pre RTVS poslankyňa a predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková s tým, že individuálne posudzovanie každej výnimky by bolo „personálne veľmi náročné.“ Dodala, že SaS o zámere nevie nič viac, ako bolo medializované.

„Aby nás niekto kontroloval cez SMS, že kam ideme a čo ideme robiť, to je niečo, čo s demokratickým a právnym štátom nemá nič spoločné,“ myslí si šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

V Grécku to funguje, pochybnosti však sú

Odborník na počítačové technológie Ondrej Macko hovorí, že systém, ktorý by automaticky generoval odpovedné SMS, musí byť dobre nastavený a môže sa stať, že množstvo správ by mohlo preťažiť mobilných operátorov. „Bude treba vyriešiť, ako dlho by som čakal na takúto SMS, aby som na ňu nečakal niekoľko hodín, to by nemalo význam. Operátori sa o tomto nápade dozvedeli vtedy, keď aj my ostatní, zatiaľ sú z toho prekvapení,“ poznamenal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podobný systém už existuje v Grécku už takmer rok. Tamojší novinár Thomas Kulidakis hovorí, že problémy nie sú. „Ľudia udávajú, kde bývajú, kedy a z akého dôvodu vyjdu a kedy sa približne vrátia. Samozrejme, sú aj ľudia, ktorí nemajú mobil alebo nevedia posielať SMS. V takom prípade si vypíšu potvrdenie,“ upresnil pre Rádiožurnál s tým, že ak pri sebe SMS či papierové potvrdenie nemajú, hrozí im pokuta 300 eur.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v pondelok (1. 2.) povedal, že zákaz vychádzania by sa mohol sprísniť formou SMS správ. „Ľudia pošlú správu vzhľadom na nejakú výnimku, ktorú budú požadovať a centrála im naspäť odošle SMS, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať,“ spresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko