Na hlavný obsah

Krajčí: AstraZeneca dodá menej vakcín, celoplošné testovanie malo menší vplyv

Situácia je podľa ministra vážna v Bratislave.

Krajčí: AstraZeneca dodá menej vakcín, celoplošné testovanie malo menší vplyv
Na snímke minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca nedodrží dohodnuté dodávky vakcín na Slovensko. Celkové objemy dodávok vakcín sa menia každý deň, nebude to však 58 000 dávok, ako sme avizovali. Na stredajšej (3. 2.) tlačovej konferencii to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a doplnil, že nemocnice dostali kontakt na nákup od slovenského výrobcu injekčných striekačiek, aby vedeli z vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech získať šesť namiesto piatich dávok.

Celoplošné testovanie, ktoré sa konalo vlani na jar, zrazilo výskyt koronavírusu o 58 %. To, ktoré sa konalo na prelome januára a februára 2021, zrazilo výskyt o 23,2 %. „Je to, samozrejme, oveľa menej, ako sme predpokladali,“ uviedol Krajčí a tieto informácie označil za závažné. Ako možný dôvod uviedol rozšírenie britskej mutácie koronavírusu na Slovensku.

Zamestnanci v regiónoch s lepšou epidemickou situáciou by do práce nemali potrebovať negatívny test, týkalo by sa to červených a ružových regiónov. Krajčí priblížil, že ide o reakciu na požiadavku ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Test by naďalej potrebovali ľudia pracujúci v službách.

Počet pacientov s ochorením COVID-19 už v slovenských nerastie tak rýchlo ako doteraz, pacientov ale neubúda, hospitalizovaných je stále 3 626 ľudí. Reprodukčné číslo sa drží medzi úrovňou 0,95 a 1,03. Situáciu v Bratislave označil Krajčí za vážnu.

Minister ďalej uviedol, že spustenie COVID automatu by nemalo znamenať zastavenie profesionálnych športových líg.

Ministerstvo zdravotníctva bude o aktuálnej epidemickej situácii informovať každý utorok po tom, ako dáta v pondelok vyhodnotí konzílium odborníkov. Dáta potom prehodnotia regionálne úrady verejného zdravotníctva, ak sa situácia zmení k horšiemu, COVID automat sa zmení od pondelka, ak k lepšiemu, opatrenia sa zmenia o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko