Na hlavný obsah

Súd pozastavil deportáciu mjanmarských utečencov, Malajzia s ňou aj napriek tomu začala

Ďalšia skupina utečencov uviazla na otvorenom mori.

Súd pozastavil deportáciu mjanmarských utečencov, Malajzia s ňou aj napriek tomu začala
Rohingskí utečenci v prístave. Foto: SITA/AP

Súd v Malajzii v utorok (23. 2.) pozastavil plánovanú deportáciu takmer 1 200 rohingských utečencov späť do Mjanmarska. Vyhovel tak žiadosti ľudskoprávnych organizácií, ktoré argumentovali okrem iného porušovaním ľudských práv v Mjanmarsku po nedávnom vojenskom prevrate. Malajzia niekoľko hodín po rozhodnutí súdu aj napriek tomu s deportáciou začala. Podľa vyjadrení zodpovedných úradov medzi vyhostenými nie sú Rohingovia ani žiadatelia o azyl, píše agentúra AFP.

„Ministerstvo migrácie by chcelo zdôrazniť, že neboli navrátení žiadni migranti z radov Rohingov ani žiadatelia o azyl. Všetci vyhostení sa slobodne rozhodli a neboli k ničomu nútení,“ citovala ministerstvo agentúra AFP.

Malajské imigračné úrady Mjanmarčanov odviezli na troch vojenských lodiach, ktoré si migrantov vyzdvihli na západnom pobreží krajiny. Ľudskoprávne organizácie sa obávajú, že medzi deportovanými boli príslušníci menšín, ktorým vo vlasti hrozí nebezpečenstvo násilia a prenasledovania. Operáciu už odsúdili Spojené štáty aj OSN, uviedla AFP.

Súd nariadil zastavenie deportácie v momente, keď už boli utečenci prevezení na námornú základňu, kde na nich čakali mjanmarské vojenské lode. Podľa organizácie Amnesty International (AI) mala vláda rozhodnutie súdu rešpektovať, ďalšie pojednávanie súdu sa uskutoční už v stredu (24. 2.).

„Deportácia do Mjanmarska v čase, keď krajina čelí narastajúcemu porušovaniu ľudských práv a násiliu páchanému v rámci vojenského prevratu, ktorý viedol aspoň k dvom úmrtiam tento víkend, je krutým činom, ktorý porušuje medzinárodné princípy, „ uviedli v pondelok (22. 2.) vo vyhlásení organizácie AI a Asylum Access. V skupine sú navyše aj deti a maloletí.

Televízia Al – Džazíra v tejto súvislosti tiež pripomenula, že Malajzia nie je signatárom Ženevského dohovoru o právnom postavení utečencov z roku 1951.

V Malajzii žijú státisíce migrantov, ktorí tam, s dokladmi či bez nich, vykonávajú práce, o ktoré miestni obyvatelia nemajú záujem. V tejto krajine s asi 32 miliónmi obyvateľov býva podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) viac ako 180 000 utečencov, vrátane asi 102 250 Rohingov.

Ďalšia skupina Rohingov uviazla na mori

Andamanským morom je unášaný pokazený čln, na ktorom je ďalšia skupina rohingských utečencov. Upozornil na to v pondelok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého informácií niektorí z nich už zomreli pre nedostatok jedla a vody, médiá hovoria o ôsmich mŕtvych. Úrad vyzval vlády juhoázijských krajín, aby utečencom pomohli.

Čln vyplával z bangladéšskeho prístavu pred desiatimi dňami, pokazil sa mu ale motor a plavidlo je už týždeň unášané na mori. OSN nemá presnú informáciu o počte ľudí na palube ani o pozícii člna. Vie ale, že utečencom už pred pár dňami došlo jedlo a voda.

„Mnohí z nich sú vo veľmi ťažkej situácii a zjavne trpia dehydratáciou. Zistili sme, že niektorí už zomreli a že v uplynulých 24 hodinách pribudli ďalšie úmrtia,“ oznámil Indrika Ratwatte z ázijskej sekcie UNHCR.

Úrad sa obrátil na krajiny v okolí Andamanského mora a požiadal, aby pomohli loď nájsť a utečencov zachrániť. OSN je pripravená poskytnúť humanitárnu pomoc a zabezpečiť karanténne opatrenia.

Viac ako milión Rohingov, ktorí utiekli pred prenasledovaním v Mjanmarsku, žije v preplnených táboroch v Bangladéši. Prevádzači im sľubujú lepší život inde a najčastejšie člny s nimi mieria do Malajzie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet