Na hlavný obsah

Na boj proti rakovine vyčlení eurokomisia 4 miliardy eur

Ročne jej podľahne vyše milióna Európanov.

Na boj proti rakovine vyčlení eurokomisia 4 miliardy eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) predstavila prvý dlhodobý plán boja proti onkologickým ochoreniam. Z rozpočtu chce na zlepšenie situácie v Európe vyčleniť 4 miliardy eur. Brusel prichádza s návrhom v čase vrcholiacej pandémie koronavírusu, ktorá oddialila diagnostiku a liečbu rakoviny v celom 27-člennom bloku.

Rakovina je v Európskej únii druhou najčastejšou príčinou úmrtia, ročne jej podľahne približne 1 300 000 obyvateľov a ďalším 3 500 000 ju diagnostikujú.

„V roku 2020, keď sme všetci bojovali proti pandémii koronavírusu, mnohí z nás viedli tichý boj. Boj proti rakovine. Táto choroba pripravila o život viac ako milión Európanov – rodičov, priateľov, milovaných. A žiaľ, počet prípadov stúpa,“ uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Prieskumy ukazujú, že až 40 % obyvateľov Únie bude niekedy počas svojho života čeliť rakovine. Podľa odhadov je však až 40 percent prípadov rakoviny pripisovaných príčinám, ktorým možno predísť. Európska komisia sa preto chce zamerať na prevenciu, odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Chceme sa dopracovať ku generácii Európanov bez tabaku. Naším cieľom je znížiť do roku 2040 počet fajčiarov z terajších 25 % percent, na 5 % populácie. To isté sa týka aj škodlivej konzumácie alkoholu, ktorú chceme do roku 2025 dostať na 10 %,“ priblížil podpredseda Komisie Margaritis Schinas.

Okrem prevencie má rastúci trend nádorových ochorení pomôcť znížiť aj očkovanie proti infekčným chorobám a pravidelné skríningy rizikových skupín obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet