Na hlavný obsah

Na Slovensku vlani zomrelo najviac ľudí od konca druhej svetovej vojny

Najviac ľudí vlani zomrelo v decembri.

Na Slovensku vlani zomrelo najviac ľudí od konca druhej svetovej vojny
Na snímke verejný cintorín v Košiciach. Foto: TASR

Na Slovensku v roku 2020 zomrelo takmer 59 000 ľudí, čo je o bezmála 5 500 ľudí viac, ako zomieralo v priemere za posledných päť rokov. Vyplýva to z údajov, ktoré RTVS poskytol Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Pandémia v roku 2020 zásadne ovplyvnila aj počty zomretých v Slovenskej republike,“ píše ŠÚ. V roku 2020 zomrelo na Slovensku o 15 % viac seniorov (vo veku 65+) ako v predošlých rokoch, najvyšší nárast sa prejavil v Trenčianskom a Prešovskom kraji. V decembri bol v skupine seniorov počet zomretých až o vyše 70 % vyšší ako priemer predošlých rokov.

Predbežné dáta potvrdzujú, že v roku 2020 zomrelo na Slovensku najviac osôb od konca druhej svetovej vojny. Celoročný nárast o vyše 10 % ovplyvnil fakt, že až do septembra zomieral mesačne porovnateľný počet ľudí ako predošlé roky, od októbra však tempo rastu počtu zomretých zvyšovalo dynamiku,“ objasnila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najviac ľudí zomrelo v decembri – 7 282 – čo je o 58 % viac, ako priemerná hodnota za roky 2015 – 2019. V novembri zomrelo o 40,6 % viac a v októbri o 22,5 % ľudí ako priemer v rovnakom období za posledných päť rokov. „Porovnanie aktuálneho stavu s priemerom piatich rokov sme vybrali pre objektívnejší pohľad na mieru rastu počtu zomretých, má vyššiu vypovedaciu hodnotu ako len jednoduché medziročné porovnanie,“ uviedla Podmanická.

Viac ľudí ako vlani zomrelo naposledy v roku 1945, teda v poslednom roku druhej svetovej vojny, kedy zomrelo viac ako 67 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko