Na hlavný obsah

Obed s 30 ľuďmi počas zákazu zhromažďovania. Grécky premiér čelí kritike

Opozičné strany to odsúdili.

Grécko v piatok (5. 2.) ohlásilo prísnejšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu, vrátane zákazu vychádzania po 18.00 h vo veľkých mestách, pričom zákaz zhromažďovania v súkromných rezidenciách zostal v platnosti. O to viac pobúrila domácich fotografia, ktorá v nedeľu (7. 2.) obletela sociálne siete. Premiér Kyriakos Mitsotakis si na nej užíval obed na vzdialenom ostrove v spoločnosti asi 30 ľudí. Stretnutie malo byť v dome poslanca vládnej strany Christodoulosa Stefanadisa na ostrove Ikaria, informovala agentúra AFP.

Opäť tá istá chyba

Grécke opozičné strany odsúdili nerešpektovanie pravidiel premiérom. Socialistická strana KINAL vo svojom vyhlásení označila obed za „provokatívny a urážlivý“ pre grécky ľud. Bývalý premiér Alexis Tsipras, vodca hlavnej opozičnej strany Syriza, obvinil svojho nástupcu z toho, že si opäť raz „robí, čo chce“.

Mitsotakis čelil kritike už začiatkom decembra za výlet na horských bicykloch, ktorý bol považovaný za porušenie prísnych vládnych opatrení prijatých v rámci lockdownu. „Múdry človek nespraví tú istú chybu dvakrát. Nejde o opakovaný akt neopatrnosti, ale ukazuje to hlbokú aroganciu … Ja som moc a robím si, čo chcem. Prečo? Pretože môžem,“ napísal Tsipras na instagrame.

Hovorca vlády Christos Tarantilis v nedeľu vrátil úder. „V čase spúšťania národného očkovacieho programu, ktorý si vyžaduje podporu všetkých politických strán, si pán Tsipras zvolil taktiku rozdeľovania a dezorientácie,“ uviedol vo svojom vyhlásení. Tarantilis zdôraznil, že obed sa konal „pod holým nebom“, pričom rúška si jeho účastníci sňali iba vtedy, keď jedli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet