Na hlavný obsah

Odkaz Soulu USA: Ďalšie sankcie na Severnú Kóreu nie sú riešením

Juhokórejsko-americkú alianciu chcú zachovať.

Odkaz Soulu USA: Ďalšie sankcie na Severnú Kóreu nie sú riešením
Žena s ochranným rúškom kráča okolo nápisu SOUL v juhokórejskej metropole v utorok 26. januára 2021. Foto: TASR/AP

Podľa juhokórejského ministra zodpovedného za vzťahy so Severnou Kóreou by Spojené štáty v rámci svojej politiky denuklearizácie mali zvážiť flexibilnejší prístup k sankciám.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken nedávno uviedol, že vláda prezidenta Joe Bidena by mohla v spolupráci so spojencami uvaliť na KĽDR nové sankcie, a tak prinútiť Pchjongjang, aby pristúpil k odzbrojovaniu.

Juhokórejský minister však vyhlásil, že Washington by sa mal zamyslieť nad tým, „čo sa podarilo dosiahnuť s predchádzajúcimi represívnymi opatreniami“. Ďalšie sankcie „pravdepodobne nie sú riešením“, skonštatoval.

Juhokórejský prezident Mun Če-in neskôr oznámil, že mal „skvelý rozhovor“ s Bidenom a dodal, že „víta návrat Ameriky“ uprostred éry čoraz pálčivejších globálnych výziev, medzi ktoré patria pandémia nového koronavírusu, klimatická zmena a ekonomická polarizácia.

„Prezident Biden a ja sme sa zaviazali naďalej rozvíjať juhokórejsko-americkú alianciu, postavenú na zdieľaných hodnotách,“ napísal Mun Če-in na twitteri.

„Vždy budeme stáť pri sebe v snahe priniesť mier kórejskému polostrovu a pri prekonávaní globálnych výziev. Sme v tom spolu!“ konštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet