Na hlavný obsah

Oxfordské laboratórium na výskum koronavírusu sa stalo terčom útoku hackerov

Nešlo o to, kde sa v spolupráci s AstrouZenecou vyvíjala vakcína.

Oxfordské laboratórium na výskum koronavírusu sa stalo terčom útoku hackerov
Archívne foto - členovia medzinárodného tímu odborníkov WHO počas vyšetrovania vo Wu-chane. Foto: SITA/AP

Biologické laboratórium Oxfordskej univerzity, kde sa robil výskum ochorenia COVID-19, sa stalo terčom kybernetického útoku. Panujú obavy, že sa skupina hackerov pokúsi predať výsledky výskumu záujemcovi, ktorý ponúkne najvyššiu cenu. Správu priniesol vo štvrtok (25. 2.) denník The Telegraph.

Hackerský útok, ktorý sa odohral zrejme v polovici februára, cielil na oddelenie štrukturálnej biológie. Prípad vyšetruje národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť, ktoré je súčasťou spravodajskej služby GCHQ.

„Problém sme zaznamenali a zabránili jeho šíreniu, teraz ho ďalej vyšetrujeme,“ citoval denník hovorcu Oxfordskej univerzity.

Podľa zdrojov z bezpečnostnej komunity, na ktoré sa The Telegraph odvoláva, nie je jasné, kto za útokom stál. Pravdepodobne však ide o kriminálnu skupinu, ktorá mohla mať väzby na štátneho aktéra. Nie je ani jasné, či bolo cieľom útoku výskum prekaziť alebo, naopak, ukradnúť dáta s jeho výsledkami. Oslovený expert na kybernetickú bezpečnosť Alan Woodward sa prikláňa k druhej možnosti.

Magazín Forbes uviedol, že napadnuté oxfordské laboratórium nebolo to, ktoré v spolupráci s farmaceutickou firmou AstraZeneca vyvinulo vakcínu. Pracovalo však na výskume koronavírusových buniek, ktorý je zásadný pre tvorbu ďalších vakcín.

Pred tým, že zločinecké skupiny budú pravdepodobne cieliť hackerské útoky na výskum ochorenia COVID-19, ako aj vývoj vakcín, varoval už vlani Interpol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet