Na hlavný obsah

Pandemická komisia chce umožniť návrat detí do škôl, rodičia sa však musia pretestovať

Ide o prvý stupeň základných i posledný ročník stredných škôl.

Pandemická komisia chce umožniť návrat detí do škôl, rodičia sa však musia pretestovať
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: TASR

Pandemická komisia vlády navrhla sprísnenie COVID automatu. Deje sa tak z dôvodu šíriacej sa britskej mutácie koronavírusu. Pre prechod z čiernej zóny, v ktorej sa Slovensko aktuálne nachádza, do bordovej, je potrebný počet pacientov v nemocniciach nižší ako 3 000. Potvrdil to v utorok (2. 2.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Napriek sprísňovaniu COVID automatu by sa už od budúceho pondelka (8. 2.) mohli vrátiť do škôl niektoré deti. „Konzílium navrhlo, aby tak od 8. februára mohli učiniť deti materských škôl, prvého stupňa základných škôl, i posledných ročníkov stredných škôl a učilíšť, avšak len za podmienky, ak budú mať ich rodičia negatívny test na ochorenie COVID-19,“ špecifikoval Krajčí. Negatívny test rodičov nemôže byť starší ako sedem dní.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) identifikoval vysoký podiel výskytu britskej mutácie koronavírusu v pretestovaných vzorkách. „Na ÚVZ sme pretestovali 115 pozitívnych vzoriek od osôb, ktoré sa po 12. decembri vrátili z Británie, a u 31 sa preukázala britská mutácia (27 %). Nepredpokladáme, že tu nový variant úraduje v takomto množstve, budeme ho však preskúmavať,“ vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko