Na hlavný obsah

Po prvý raz na Slovensku prevládli bezhotovostné platby nad hotovosťou

NBS ako dôvod označila pandémiu.

Po prvý raz na Slovensku prevládli bezhotovostné platby nad hotovosťou
Na snímke muž drží kreditnú kartu. Foto: TASR/AP

Elektronické platby za tovary a služby na Slovensku v druhom štvrťroku vlaňajšieho roka prvýkrát v histórii predbehli tie hotovostné, pandémia koronavírusu má na tom značný podiel. Vyplýva to z analýzy Národnej banky Slovenska (NBS).

„Lockdowny, prísne obmedzenia znovuzavedené koncom roka, opätovne  ‚vyhnali´ Slovákov z kamenných obchodov na internet a do rúk kuriérskym a donáškovým službám, uvádza analýza s tým, že tento trend sa nezastaví ani po skončení pandémie. „Používanie platobných kariet bude rásť a rovnako bude rásť aj počet internetových obchodov,“ konštatuje NBS.

Zmenu správania a uprednostňovanie platieb kartou pred hotovosťou potvrdili aj tretí a štvrtý štvrťrok v roku 2020, „ktorý je už tradične najsilnejší vďaka vianočným sviatkom“.

Predaj spotrebného tovaru sa tak presmeroval z kamenných predajní do digitálneho priestoru, v druhom štvrťroku sa zvýšil podiel platieb kartami na internete (e-commerce) zo všetkých platieb na 11,4 %. „V treťom štvrťroku, keď sa otvorili všetky obchody a narástli platby kartami, sa podiel e-commerce transakcií na platbách kartami znížil na 8,9 %. Z tohto trendu vidieť, že nás lockdown naučil viac nakupovať na internete, ale ak máme možnosť, radi sa do kamenných obchodov vraciame,“ uvádza NBS. Vo štvrtom kvartáli podiel platieb kartami na internete narástol na 12,4 %.

Rastie aj obľúbenosť platenia mobilom a inteligentnými hodinkami. V treťom štvrťroku v roku 2019 tvorili tieto platby 3,7 % zo všetkých platieb kartami, tento nárast bol kontinuálny aj počas pandémie a v poslednom štvrťroku 2020 už mobilné platby tvorili 7,8 % zo všetkých platieb kartami v kamenných obchodoch aj v e-shopoch. NBS si tento trend vysvetľuje „vďaka narastajúcemu počtu bánk, ktoré tieto služby začali poskytovať svojim klientom, a tiež vďaka samotným držiteľom kariet, ktorí si na jednoduché platby rýchlo zvykli“.

NBS do budúcnosti predpokladá pokračovanie spomínaných trendov. „Používanie kariet bude rásť pre zlepšujúcu sa pandemickú situáciu a bude sa viac presúvať do digitálnej bezhotovosti.“ NBS tiež predpokladá, že môže dôjsť k dočasnému zníženiu počtu terminálov ako dôsledok lockdownu a možných rušení obchodných a reštauračných prevádzok. „Počet obchodníkov, ktorí podnikajú aj na internete, naopak porastie,“ uzatvára NBS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika