Na hlavný obsah

Po štarte výbuch motora. Američania pozastavili prevádzku 24 lietadiel Boeing 777

Trosky motora popadali na predmestie Denveru.

Po štarte výbuch motora. Američania pozastavili prevádzku 24 lietadiel Boeing 777
Boeing 777 spoločnosti American Airlines. Foto: SITA/AP

Americká letecká spoločnosť United Airlines uzemnila svojich 24 lietadiel Boeing 777 po tom, ako jednému z nich v sobotu (20. 2.) po štarte zlyhal motor. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ako uvádza agentúra AP, americký Federálny letecký úrad (FAA) následne leteckej spoločnosti nariadil, aby skontrolovala všetky Boeingy 777 s týmto typom motora. Dočasné uzemnenie lietadiel odporúčal aj samotný Boeing a výrobca motora Pratty & Whitney oznámil, že posiela svoj tím, ktorý by mal spolupracovať s vyšetrovateľmi a koordinovať ďalšie kroky s aerolinkami a regulačným úradom.

Let 328 spoločnosti United Airlines musel v sobotu núdzovo pristáť na medzinárodnom letisku v Denveri po tom, ako mu krátko po štarte vybuchol pravý motor. Trosky motora Pratt & Whitney PW4000 popadali na neďaleké predmestie. Lietadlo s 231 pasažiermi a desiatimi členmi posádky bezpečne pristálo. Zranenia podľa úradov neutrpel nikto na palube ani na zemi.

Zastavenie prevádzky 32 lietadiel s týmto motorom nariadili aj Japan Airways a All Nippon Airways, informoval japonský denník Nikkei. Podľa novín tak spravilo tiež japonské ministerstvo pôdy, infraštruktúry, dopravy a turizmu, podľa ktorého mal 4. decembra nešpecifikované problémy s motorom typu PW4000 aj let JAL 777 z mesta Naha na letisko Haneda. V súvislosti s incidentom ministerstvo nariadilo prísnejšie kontroly.

Boeing sa vyjadril, že podporuje rozhodnutie japonského úradu civilného letectva a FAA prerušiť prevádzku všetkých strojov 777 s motormi Pratt & Whitney 4000-112. Podľa informácií výrobcu leteckej techniky je v prevádzke 69 takýchto motorov a ďalších 59 by mali mať na sklade. Podľa FAA tieto motory v USA používa len United a ďalšie sú v Japonsku a v Južnej Kórei.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet