Na hlavný obsah

Po zemetrasení klesla hladina vody v reaktoroch elektrárne Fukušima

Zemetrasenie zhoršilo poškodenie na izolačných komorách.

Po zemetrasení klesla hladina  vody v reaktoroch elektrárne Fukušima
Na archívnej leteckej snímke zo 4. septembra 2017 sú tri reaktory jadrovej elektrárne Fukušima Daiči. Foto: TASR/AP

Hladina chladiacej vody v dvoch reaktoroch havarovanej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima klesla po tom, čo oblasť minulý týždeň zasiahlo silné zemetrasenie. Škody, ktoré mohlo spôsobiť, by skomplikovali už aj tak náročný proces vyraďovania elektrárne z prevádzky, oznámil v piatok (19. 2.) jej operátor.                

Hovorca spoločnosti Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) Kejsuke Macuo uviedol, že pokles hladiny vody v 1. a 3. reaktore naznačuje, že existujúce poškodenie na izolačných komorách sobotňajšie (13. 2.) zemetrasenie s magnitúdou 7,3 ešte zhoršilo a umožnilo únik väčšieho množstva vody. Predpokladá sa, že zostala v budovách reaktorov.

Hladina vody klesla až o 70 centimetrov v 1. reaktore a asi o 30 centimetrov v 3. reaktore. TEPCO nevie potvrdiť pokles hladiny v 2. reaktore, pretože kontrolné zariadenia boli pre pripravovanú likvidáciu roztaveného odpadu odstránené.

Zvýšený únik by si mohol vyžadovať načerpanie väčšieho množstva chladiacej vody do reaktorov, čo znamená viac kontaminovanej vody, ktorá sa upravuje a skladuje v obrovských nádržiach v závode. Odporúčanie vlády, aby sa postupne vypúšťala do mora, narazilo na tvrdý odpor miestnych obyvateľov. Rozhodnutie o tom zatiaľ nepadlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet