Na hlavný obsah

Počet nových úmrtí na covid vo svete mierne klesá

Za posledných 10 dní pribudlo vo svete 100 000 obetí.

Počet nových úmrtí na covid vo svete mierne klesá
Na snímke zdravotný personál priváža na nosidlách pacienta s ochorením COVID-19 z nemocnice v regióne Lyon do nemocnice v Štrasburgu vo Francúzsku. Foto: TASR/AP

Počet úmrtí v súvislosti s chorobou COVID-19 celosvetovo presiahol 2,4 milióna. Uvádza to tím z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorý od začiatku pandémie zhromažďuje dáta o jej vývoji. O posledných 100 000 sa počet obetí zvýšil za desať dní. Predchádzajúcich 100 000 pribudlo za šesť dní, rast globálnej bilancie sa od konca januára spomaľuje.

Podľa databázy denníka The New York Times (NYT) bola situácia najhoršia v poslednom januárovom týždni. Na každý deň vtedy pripadalo cez 14 000 úmrtí.  Minulý týždeň klesol priemerný prírastok, po viac ako mesiaci, pod 12 000 obetí denne. Stále však platí, že skutočný počet úmrtí môže byť ešte vyšší, keďže krajiny pristupujú k testovaniu a metodike oficiálnych štatistík rôzne.

Slovensko s Portugalskom najhoršie na svete

Počet obetí v uplynulých dňoch, pri prepočte na počet obyvateľov, najrýchlejšie rástol v Portugalsku a na Slovensku. Pri týchto dvoch krajinách udávajú NYT cez 1,6 úmrtí súvisiacich s covidom na každých 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní (dáta ešte nezahŕňajú aktualizované čísla zo Slovenska za víkend 13. – 14. februára.)

Pokiaľ ide o absolútne čísla, najvyššie prírastky stále evidujú Spojené štáty americké, kde priemer klesol na približne 2 600 úmrtí za deň. Celkovo v USA podľahlo koronavírusu viac ako 485 000 ľudí, čo tvorí asi pätinu globálnych úmrtí.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet