Na hlavný obsah

Pocitová teplota má klesnúť až do -25 stupňov Celzia, SHMÚ varuje aj pred poľadovicou

Na väčšine územia Slovenska sneží, hrozí aj silný vietor.

Pocitová teplota má klesnúť až do -25 stupňov Celzia, SHMÚ varuje aj pred poľadovicou
Na ilustračnej snímke snehová nádielka, ktorá komplikovala dopravnú situáciu na viacerých úsekoch Košického kraja. Foto: SITA/KR PZ

Na južnej polovici územia Slovenskej republiky hrozí poľadovica a vo väčšine slovenských okresov sneží, s čím súvisí aj možná tvorba snehových závejov a jazykov. V Košickom kraji treba počítať aj s dažďom, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

„Zrážky sú väčšinou vo forme sneženia, no na juhu sú aj iné formy – dážď so snehom, dážď, zmrznutý alebo mrznúci dážď. Situácia bude aj po zvyšok dňa najmä na juhu podobne premenlivá, keďže očakávame mierne oteplenie, no večer opäť ochladzovanie,“ uviedli meteorológovia na sociálnej sieti.

Výstraha pred snežením platí do štvrtkového (11. 2.) rána vo všetkých krajoch s výnimkou Nitrianskeho a Trnavského. Zároveň meteorológovia upozorňujú vo všetkých krajoch okrem Žilinského aj na poľadovicu.

Snehové záveje a jazyky sa môžu tvoriť v stredu (10. 2.) od 20.00 h v Bratislavskom, od 21.00 h aj v Banskobystrickom a Trnavskom kraji. Táto výstraha platí zatiaľ do štvrtkového poludnia.

Predbežne v stredu od 18.00 h má začať platiť aj výstraha pred vetrom v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V prípade Košického kraja má začať platiť táto výstraha od 23.00 h a trvať má do štvrtka do 2.00 h.

Pocitová teplota rapídne klesne

Meteorológovia tiež upozornili, že vo štvrtok (11. 2.) má byť pocitová teplota väčšinou v intervale od mínus 15 až do mínus 25 stupňov Celzia. Dôvodom má byť nízka teplota vzduchu a tiež silný vietor.

Večer môže byť pocitová teplota ešte nižšia. „Len v oblastiach v závetrí bude vyššia, čo je najmä v Banskobystrickom a kde-tu aj v Košickom kraji,“ dodal SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko