Na hlavný obsah

Policajt z Ohia vlani zastrelil neozbrojeného černocha, obvinili ho z vraždy

Incident zachytila kamera.

Policajt z Ohia vlani zastrelil neozbrojeného černocha, obvinili ho z vraždy
Dcéra zastreleného černocha Andreho Hilla v tričku s nápisom „Spravodlivosť pre Andreho“. Foto: SITA/AP

Policajta z Columbusu v americkom Ohiu obvinili z vraždy neozbrojeného černocha. Štyridsaťsedemročného Andreho Hilla, ktorý išiel policajtom naproti s telefónom v ruke, zastrelil na konci minulého roka. Vo štvrtok (4. 2.) o tom informovala agentúra AP.

Policajta Adama Coya obvinila z vraždy veľká porota v okrese Franklin na základe vyšetrovania ohijskej generálnej prokuratúry. Coya spoločne s kolegom 22. decembra povolali k domu na severozápade Columbusu pre rušenie nočného pokoja. Podľa sťažnosti niekto dlhšiu dobu neustále štartoval a vypínal motor automobilu.

Na zázname incidentu z policajtovej kamery je vidieť, ako Hill vychádza z garáže a v ľavej ruke drží mobilný telefón, zatiaľ čo jeho pravú ruku vidieť nie je. Video je bez zvuku, a nie je tak zrejmé či a aké príkazy zasahujúci policajt vydával. Niekoľko sekúnd potom, čo muž vyšiel z garáže, začal Coy strieľať.

Neposkytli mu prvú pomoc

Agentúra AP uviedla, že policajti následne odmietli postrelenému mužovi poskytnúť prvú pomoc. Hill na mieste zomrel. Neskôr sa ukázalo, že nebol ozbrojený.

Coy bol týždeň po incidente po 19 rokoch v polícii prepustený zo služby. Hillova rodina obvinenia privítala. „Je dôležité začať hnať tieto policajta k zodpovednosti pre ich zlé rozhodnutia a zlé činy,“ uviedol právny zástupca príbuzných obete Michael Wright.

Smrť Andreho Hilla bola ďalšia v rade incidentov, pri ktorých v USA belošskí policajti zabili černochov. Smrť George Floyda v Minneapolise v máji minulého roku vyvolala protesty po celom svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet