Na hlavný obsah

Poslanci budú v piatok voliť špeciálneho prokurátora, koalícia má spoločného favorita

Na voľbe sa dohodli na poslaneckom grémiu.

Poslanci budú v piatok voliť špeciálneho prokurátora, koalícia má spoločného favorita
Atmosféra v Národnej rade SR počas rokovania. Foto: SITA

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (5. 2.) pristúpia k voľbe špeciálneho prokurátora. Na poslaneckom grémiu sa totiž dohodli, že ešte v tento deň prerokujú a odhlasujú všetky body programu aktuálnej schôdze. V pléne to oznámil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí).

Hlasovanie by sa malo uskutočniť o 16.30 h, prípadne neskôr po prerokovaní všetkých bodov programu. Poslanec Milan Vetrák (OĽANO) zároveň dodal, že v koalícii je dohoda na jednom kandidátovi na špeciálneho prokurátora, meno nekonkretizoval.

O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa uchádzajú štyria kandidáti. Sú nimi advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

Vetrák ešte počas týždňa vravel, že jeho favoritmi sú Kysel a Lipšic. O týchto dvoch menách mal podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej rokovať aj klub SaS. Nezaradení poslanci, ktorí sú členmi strany Hlas-SD, sa na voľbe chcú zúčastniť aby zvýšili kvórum, je ale možné, že ak sa nedohodnú, tak nebudú hlasovať za žiadneho kandidáta.

Na aktuálnej schôdzi sa nebudú voliť členovia Rady RTVS. Poslanci sa tak dohodli na základe návrhu štyroch poslaneckých klubov, členov rady by mali voliť na marcovej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko