Na hlavný obsah

Povzbudivé zistenie v boji s koronavírusom. Vakcína podľa štúdie výrazne obmedzuje jeho prenos

Vakcína od AstraZeneca možno nechráni len očkovaných.

Povzbudivé zistenie v boji s koronavírusom. Vakcína podľa štúdie výrazne obmedzuje jeho prenos
Vakcína od firmy AstraZeneca. Foto: SITA/AP

Vakcíny proti koronavírusu môžu mať na zastavenie jeho šírenia rýchlejší efekt, než si svet myslel. Ukazujú to výsledky bádania vedcov z Oxfordskej univerzity, ktorí sa podieľali na vývoji vakcíny AstraZeneca. Vakcína podľa nich nielenže poskytuje očkovanému ochranu pred ochorením COVID-19, ale tiež možno potláča prenos koronavírusu na ľudí v jeho okolí.

Vplyv na šírenie koronavírusu skúmal tím z Oxfordu pravidelným testovaním vzoriek odobratých účastníkom britskej vetvy klinických testov. Závery ukazujú, že analýza PCR testov „naznačuje, že vakcína môže mať výrazný vplyv na prenos“. Po podaní prvej dávky bol v skupine očkovaných počet pozitívnych testov o 67 percent nižší. „Ak nie je zistená prítomnosť vírusu, potom sa nemôže šíriť, aj keď je osoba nakazená,“ vysvetľuje denník The New York Times.

Podľa britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka je oxfordská štúdia „nesmierne povzbudivá“. Vo vysielaní BBC v stredu (3. 2.) ráno uviedol, že výsledky „by mali všetkým dodať dôveru, že táto vakcína dokáže ochrániť nielen vás, ale tiež zabrániť tomu, aby ste vírus odovzdali niekomu inému“.

V Británii sa vakcínou od AstraZeneca očkuje už skoro mesiac. Jej nasadenie v Európskej únii minulý týždeň odporučila Európska agentúra pre lieky (EMA), podľa ktorej by sa mala podávať ľuďom starším ako 18 rokov. Zároveň však nastali spory medzi britsko-švédskym výrobcom a Európskou komisiou (EK), ktorá pôvodne pre prvý štvrťrok počítala s 80 miliónmi dávok pre krajiny EÚ. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová cez víkend oznámila, že AstraZeneca nakoniec dodá 40 miliónov dávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet