Na hlavný obsah

Sevilla má priveľa pomarančov, bude z nich vyrábať elektrinu

Tona pomarančov dokáže vyprodukovať 50 kilowatthodín.

Sevilla má priveľa pomarančov, bude z nich vyrábať elektrinu
Na snímke triedenie pomarančov. Foto: TASR/AP

Pomarančové kvety rozvoňajú ulice španielskej Sevilly každú jar, v zime ale predstavuje viac ako päť miliónov kilogramov ovocia opadaného z tamojších 48 000 pomarančovníkov nebezpečenstvo pre chodcov a je nočnou morou mestských upratovacích služieb, napísal denník The Guardian. Vďaka novému projektu však budú môcť nechcené pomaranče poslúžiť na výrobu elektrickej energie.

Pomaranče síce vyzerajú na stromoch v Seville krásne, ale Španieli ich nejedia. Na zemi končia často pod kolesami áut, ktoré z nich urobia kašu. Ulice sú potom polepené a plné múch. Vedenie mesta zamestnáva asi 200 ľudí, ktorí zbierajú popadané ovocie.

Najprv len v čističke vôd

Metropola Andalúzie teraz spustila pilotný program na výrobu elektriny z metánu, ktorý vzniká pri kvasení ovocia. Mestská vodohospodárska spoločnosť Emasesa sa chystá v prvej fáze využiť 35 ton ovocia na výrobu čistej energie v jednej zo sevillských čističiek vôd. Pomaranče poputujú do už existujúceho zariadenia, pomocou ktorého sa vyrába elektrina z organického materiálu.

„Dúfame, že čoskoro budeme schopní recyklovať všetky pomaranče v meste,“ povedal Benigno López, ktorý riadi mestské oddelenie pre životné prostredie. Odhaduje, že aby Sevilla dosiahla tento cieľ, bude musieť investovať 250 000 eur. „Pomaranče sú pre mesto problém a z odpadu teraz dostávame pridanú hodnotu,“ vysvetlil.

Energia pre desaťtisíce domácností

Aj keď sa pilotný projekt zameriava zatiaľ iba na pohon čističky vôd, jeho autori plánujú, že časom by sa mohli prebytky takto vyrobenej elektriny dodávať do mestskej rozvodnej siete. Iniciátori programu tvrdia, že potenciál je značný aj vzhľadom na to, že ovocie by inak skončilo na skládke alebo by ho použili ako hnojivo.

Testy ukázali, že jedna tona pomarančov dokáže vyprodukovať 50 kilowatthodín (kWh), čo je dostatok pre dennú spotrebu piatich domácností. Ak by potom zužitkovali všetky pomaranče v Seville a energiu z nich by dodali do rozvodnej siete, stačilo by to pre 73 000 domácností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet