Na hlavný obsah

Školy na Novom Zélande poskytnú žiačkam menštruačné pomôcky zadarmo

Chcú tak predísť absenciám žiačok z chudobnejších rodín.

Školy na Novom Zélande poskytnú žiačkam menštruačné pomôcky zadarmo
Novozélandská premiérka Jacinda Ardern. Foto: SITA/AP

Všetky školy na Novom Zélande poskytnú svojim žiačkam menštruačné pomôcky zadarmo, aby tak predišli absenciám dievčat pri vyučovaní. Podľa tamojších úradov si často rodiny s nižšími príjmami nemôžu nákup vložiek a tampónov dovoliť v dôsledku čoho dievčatá počas menštruácie vynechávajú školu, informoval server BBC.

Tampóny a vložky majú byť vo všetkých školách zadarmo k dispozícii od júna. Vláda o tom rozhodla po tom, ako vlani toto opatrenie s úspechom vyskúšala počas pilotného programu na 15 školách.

„Mladí ľudia by nemali chýbať na vyučovaní kvôli niečomu, čo je pre polovicu populácie bežnou súčasťou života,“ uviedla premiérka Jacinda Ardernová. Podľa nej sa absencia pre chýbajúce menštruačné pomôcky týka jednej z dvanástich školopovinných mladých žien. Vláda plánuje do programu do roku 2024 investovať 25 miliónov novozélandských dolárov.

Svetové prvenstvo patrí Škótsku

Bezplatný prístup k vložkám, tampónom a ďalším potrebám pre intímnu hygienu pre všetky ženy vlani ako prvá krajina na svete schválilo Škótsko. Za zákon bojovala aj séria odborových zväzov, organizácií bojujúcich za práva žien a charitatívnych organizácií. Tie poukazovali na to, že takzvaná „menštruačná chudoba“, kedy si ženy nemôžu dovoliť kúpiť každý mesiac hygienické pomôcky, je čoraz väčší problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet