Na hlavný obsah

Slovensko žiada krajiny EÚ o zaslanie zdravotníkov

Starali by sa o najnáročnejších pacientov s covidom.

Slovensko žiada krajiny EÚ o zaslanie zdravotníkov
Ilustračná snímka z nemocnice, kde sa zdravotníci starajú o pacienta s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti. Foto: TASR/AP

Slovensko sa obráti na ostatné členské krajiny Európskej únie so žiadosťou o vyslanie zdravotníkov, ktorí by sa starali o najnáročnejších pacientov s ochorením COVID-19.

Žiadosť Ministerstva zdravotníctva SR o aktiváciu systému civilnej ochrany EÚ schválila vláda na stredajšom (17. 2.) rokovaní. Slovensko by týmto spôsobom chcelo aspoň na jeden mesiac získať 10 lekárov a 25 zdravotných sestier, ktorí by sa starali o pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny. V prípade, ak by sa situácia zhoršila, je možné očakávať zvýšenie tohto počtu.

Najväčší problém pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti spôsobuje podľa ministerstva práve nedostatok zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starajú o najnáročnejších pacientov. Ide o vysoko odborný personál, ktorý nie je možné jednoducho nahradiť napríklad z ambulantného sektora.

K 17. februáru bolo formou PCR testov celkovo potvrdených 282 864
prípadov ochorenia COVID-19 a 6 168 úmrtí. V nemocniciach je k tomuto dňu 3 835 pacientov, z toho JIS 285, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 323 osôb.

„Existuje dôvodná obava, že v prípade ďalšieho nárastu počtu hospitalizovaných, predovšetkým na najnáročnejších lôžkach, by mohlo dôjsť k výraznému obmedzeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti z dôvodu nedostatku kvalifikovaného personálu,“ vysvetlilo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko