Na hlavný obsah

Súhlasili aj republikáni. Impeachment Trumpa bude pokračovať

Potrebná bola jednoduchá väčšina hlasov.

Súhlasili aj republikáni. Impeachment Trumpa bude pokračovať
Bývalý americký prezident Donald Trump čelí impeachmentu. Foto: TASR/AP

Proces impeachmentu voči bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi je ústavný. Rozhodla o tom v utorňajšom (9. 2.) hlasovaní väčšina amerických senátorov napriek výzvam niektorých republikánov, ktorí žiadali zastavenie procesu. Informovala o tom stanica CNN.

Trumpov tím argumentoval, že je protiústavný, keďže Trump už nie je prezidentom. Senát však v pomere hlasov 56-44 zahlasoval za jeho pokračovanie, napísala agentúra AFP. K demokratickým senátorom sa pridali i šiesti republikáni. Potrebná bola jednoduchá väčšina hlasov.

V americkom Senáte sa v utorok začal v poradí druhý proces ústavnej žaloby bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov obviňujú Trumpa z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu.

Počnúc stredou (10. 2.) bude mať každá strana na predloženie svojich argumentov 16 hodín. Táto časť procesu bude podľa stanice BBC trvať pravdepodobne do víkendu. Senátori sa potom budú môcť pýtať otázky.

Podľa strojcov impeachmentu niet pochýb o tom, že Trumpovo počínanie v období po prezidentských voľbách bolo „podnecovaním k vzbure“. Myslia tým podnecovanie útoku na washingtonský Kapitol. Kongresmani Senátu predložia „zdrvujúcu“ argumentáciu, povedali agentúre AP zdroje oboznámené s prípravou podkladov. Svoje presvedčenie, že exprezident vyvolal nepokoje zo 6. januára, vraj obžaloba doloží aj videami a osobnými príbehmi, pričom odhalí aj doteraz neuverejnené dôkazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet