Na hlavný obsah

Sulík je podľa Slovákov najkompetentnejším ministrom, vláda prepadla

Spokojnosť s vládou oproti septembru minulého roku klesla.

Sulík je podľa Slovákov najkompetentnejším ministrom, vláda prepadla
Foto: RTVS / MEDIAN SK

S pôsobením súčasnej vlády je spokojných takmer 27 percent Slovákov, tretina je skôr spokojná, no najväčšia časť deklaruje, že je veľmi nespokojná. Vyplýva to z prieskumu, ktorý exkluzívne pre RTVS v období 22. – 27. januára 2021 na vzorke 1 008 ľudí zrealizovala agentúra MEDIAN SK. Výsledky prieskumu odprezentovala RTVS v diskusnej relácii O 5 minút 12.

Spokojnejší s vládou sú častejšie muži, ľudia s vyšším vzdelaním či obyvatelia Bratislavského kraja. Priaznivejšie ju hodnotia aj voliči tých strán, ktoré sú súčasťou vládnej koalície. Naopak, s pôsobením vlády sú nespokojní častejšie ľudia s nižším vzdelaním, starší nad 55 rokov či obyvatelia východného Slovenska.

S vládou sú veľmi spokojné tri percentá opýtaných, 24 % je skôr spokojných. Naopak, veľmi nespokojných je 38 % opýtaných, skôr nespokojných je 33 %. Dve percentá opýtaných sa vyjadriť k spokojnosti nevedeli.

Foto: RTVS / MEDIAN SK
Foto: RTVS / MEDIAN SK

Z prieskumu vyplynulo, že spokojnosť s vládou oproti septembru minulého roku klesla. Kým v septembri 2020 deklarovalo spokojnosť 38 percent opýtaných, teraz tak urobilo 27 percent respondentov. V porovnaní s minulým prieskumom tiež výrazne vzrástol podiel veľmi nespokojných – z 27 na 38 percent.

Prieskum ukázal, že viac ako štvrtina Slovákov nepovažuje žiadneho zo súčasných ministrov a ministeriek za kompetentných. Viac si to myslia ľudia s nižším vzdelaním, vo veku 35 až 54 rokov, či obyvatelia Bratislavy a stredného Slovenska. Rovnaký názor zdieľajú aj nevoliči.

Foto: RTVS / MEDIAN SK
Foto: RTVS / MEDIAN SK

Sulík na čele ministrov

Za najkompetentnejšieho ministra respondenti označili ministra hospodárstva a predsedu strany SaS Richarda Sulíka – 24 %. Za ním nasleduje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) – 16 % a minister školstva Branislav Gröhling (SaS) – 15 %.

Naopak, na posledných miestach skončili ministerka kultúry Natália Milanová – 1 %, minister vnútra Roman Mikulec – 1 %, minister pôdohospodárstva Ján Mičovský – 2 % (všetci traja OĽANO) a minister dopravy Andrej Doležal (nomin. Sme rodina) – 2 %.

Foto: RTVS / MEDIAN SK
Foto: RTVS / MEDIAN SK

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko