Na hlavný obsah

Trump v súvislosti s impeachmentom odmietol vypovedať

Začiatok procesu sa očakáva na 9. februára.

Trump v súvislosti s impeachmentom odmietol vypovedať
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump vo štvrtok (4. 2.) odmietol svedčiť pod prísahou v americkom Senáte. Reagoval tak na výzvu demokratických zákonodarcov v Snemovni reprezentantov, aby vypovedal v rámci procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), informovala agentúra AFP.

„Váš list iba potvrdzuje to, čo je všetkým jasné, nedokážete vaše obvinenia (voči Trumpovi) dokázať,“ reagoval právnicky tím exprezidenta na písomnú výzvu demokratického zákonodarcu Jamieho Raskina.

„Prezident nebude svedčiť v protiústavnom konaní,“ uviedol pre AFP Trumpov poradca Jason Miller.

Žalobcovia v liste navrhli, aby Trump osobne svedčil v Senáte pred začiatkom procesu už v pondelok (8. 2.) alebo najneskôr vo štvrtok. Očakáva sa, že proces v Senáte sa začne 9. februára.

Žalobu musia schváliť aj republikáni

Trumpovi právnici v utorok (2. 2.) predložili Senátu svoje stanovisko k ústavnej obžalobe voči exprezidentovi. Popreli v ňom obvinenia, že Trump zohral úlohu pri podnecovaní násilností v Kapitole zo 6. januára.

Demokrati požadujú, aby bol Trump uznaný za vinného a bolo mu doživotne znemožnené obsadiť funkciu na federálnej úrovni. To by mu okrem iného zabránilo kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024.

Stočlenný Senát, ktorý v procese impeachmentu plní úlohu súdu, musí žalobu schváliť dvojtretinovou väčšinou. K 50 demokratickým senátorom by sa tak muselo pridať najmenej 17 republikánov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet