Na hlavný obsah

V Dánsku hromadne protestovali, ľuďom sa nepáči lockdown ani očkovací pas

Demonštrácia mala pokojný priebeh.

V Dánsku hromadne protestovali, ľuďom sa nepáči lockdown ani očkovací pas
Na ilustračnej snímke auto kodanskej polície. Foto: TASR/AP

Stovky ľudí vyšli v sobotu (6. 2.) noci do kodanských ulíc na protest proti dánskym epidemickým obmedzeniam a plánom vlády na digitálne očkovanie, uviedla agentúra AFP.

V mrazivom počasí sa približne 600 ľudí zhromaždilo pred budovou parlamentu na protest proti „diktatúre“ čiastočného lockdownu, ktorý v krajine zaviedli.

Ľudia protestovali najmä proti plánom na vytvorenie digitálneho očkovacieho „pasu“. Dánsko, tak ako aj ďalšie európske krajiny, chce zaviesť digitálny očkovací preukaz, ktorý by spočiatku uľahčil najmä služobné cesty. Mohol by sa použiť aj na športové a kultúrne podujatia, a tiež na vstup do reštaurácií.

Odmietajú povinné očkovanie

Organizátori protestov tvrdia, že z takého pasu vyplýva povinnosť očkovania, čo predstavuje ďalšie obmedzenie slobody jednotlivca. Očkovanie v tejto škandinávskej krajine nie je povinné.

V Dánsku sú zatvorené reštaurácie, bary a všetky obchody, ktoré nepredávajú potraviny a základné potreby. Vláda predĺžila obmedzenia najmenej do 28. februára. Základné školy sa môžu od pondelok (8. 2.) znovu otvoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet