Na hlavný obsah

Vláda schválila zmeny týkajúce sa prokuratúry

Dotknú sa najmä odboru ekonomickej kriminality.

Vláda schválila zmeny týkajúce sa prokuratúry
Na snímke vláda SR generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR, koláž: RTVS

Počet prokurátorov a štátnych zamestnancov na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) by sa mal zvýšiť. Vláda totiž v stredu (10. 2.) schválila návrh na zvýšenie počtu osôb určených na plnenie úloh ÚŠP. Materiál počíta so zvýšením počtu prokurátorov ÚŠP z 35 na 38. Zamestnancov v štátnej službe by malo byť o päť viac – 22.

Zmeny sa majú dotknúť najmä odboru ekonomickej kriminality. Oddelenie majetkovej kriminality a oddelenie hospodárskej kriminality sa má zlúčiť a počet prokurátorov sa zvýši z 11 na 14.

V rámci odboru všeobecnej kriminality má byť zriadené oddelenie organizovaného zločinu, terorizmu a extrémistickej kriminality.

Predkladateľ návrhu, ktorým je generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, týmto sleduje „umožnenie efektívnejšieho využitia potenciálu prokurátorov, vyváženejšie rozdelenie trestných vecí medzi prokurátormi, efektívnejšie riadenie a účinnejší boj proti najzávažnejším formám trestnej činnosti“.

Žilinka ubezpečil, že trestné činy extrémizmu ostávajú naďalej vo vecnej pôsobnosti ÚŠP a Špecializovaného trestného súdu. Podotkol, že boj proti extrémizmu sa nebude oslabovať. Doplnil tiež, že o tejto zmene sa rozprával s novozvoleným špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, ktorý jej vyjadril podporu s tým, že „je to aj jeho predstava“.

Zvýšenie počtu prokurátorov a zamestnancov ÚŠP by malo mať dosah na štátny rozpočet vo výške 1,27 milióna eur na jeden rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko