Na hlavný obsah

Von der Leyenová volala s AstraZenecou, pošle o deväť miliónov vakcín viac

Stále to je o polovicu menej, ako firma pôvodne sľúbila.

Von der Leyenová volala s AstraZenecou, pošle o deväť miliónov vakcín viac
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Britsko-švédska farmaceutická firma AstraZeneca dodá počas prvého štvrťroka do Európskej únie (EÚ) o deväť miliónov vakcín proti koronavírusu viac. V nedeľu (31. 1.) to po telefonáte so zástupcami siedmich výrobcov vakcín oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Dodala, že firma pre členské krajiny EÚ zašle celkovo 40 miliónov dávok. Okrem toho prezradila, že AstraZeneca začne s dodávkou vakcín o týždeň skôr. „Firma tiež rozšíri svoje výrobné kapacity v Európe,“ uviedla na twitteri.

Hoci AstraZeneca navýšila počet vakcín, 40 miliónov je stále polovica toho, aký bol pôvodný plán predtým, než firma oznámila obmedzenie dodávok z dôvodu výrobných problémov. V následnom spore medzi firmou a EÚ predstavitelia Bruselu tvrdili, že sa obávajú nespravodlivého prístupu k bloku v porovnaní s ostatnými zákazníkmi, ako napríklad Spojeným kráľovstvom.

Krátko po tom, čo Európska lieková agentúra (EMA) schválila využitie látky od AstraZenecy, EK oznámila sprísnenie pravidiel exportu vakcín proti koronavírusu. Tento krok zasa rozhneval Veľkú Britániu. EK musela objasniť, že nové opatrenia nebudú obmedzovať dodávky vakcín vyrobených v EÚ do Severného Írska, ktorému dohoda o brexite garantuje otvorenú hranicu s blokom.

Únia v očkovaní zaostáva

Únia čelí tlaku pre pomalú distribúciu vakcín, ktorú komplikujú aj obmedzené dodávky od farmaceutických firiem, zatiaľ čo štáty mimo jej územia napredujú s vakcináciou svojho obyvateľstva rýchlejšie. Napríklad, Spojené kráľovstvo dosiaľ zaočkovalo 13,2 percenta populácie, zatiaľ čo Nemecko dalo prinajmenšom jednu dávku vakcíny 2,2 percenta obyvateľov.

Von der Leyenová tvrdí, že EÚ „urobila dobrý pokrok“. „Samozrejme, v súčasnosti sme v náročnej fáze,“ povedala pre nemecké médiá a dodala, že v druhom kvartáli bude dostupných viac vakcín, keď regulátori schvália ďalšie látky a rozšíri sa produkcia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet