Na hlavný obsah

Zázračný liek na COVID-19? Farmaceuti prosia verejnosť, aby sa nedopytovala na ivermektín

Pacientov varujú pred nekontrolovaním užívaním.

Zázračný liek na COVID-19? Farmaceuti prosia verejnosť, aby sa nedopytovala na ivermektín
Fotografia z bratislavskej lekárne. Foto: TASR

Niektoré slovenské nemocnice už pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19 používajú látku ivermektín. Tú na mimoriadne použitie a dovoz schválilo ministerstvo zdravotníctva. Odborníci však upozorňujú, že ide stále o experimentálnu liečbu. Zvýšený záujem už zaznamenali aj lekárne, kde však liek ešte nie je dostupný. Farmaceuti  zároveň varujú, že medikament nie je preskúmaný a môže mať nežiaduce kontraindikácie s inými liekmi, napríklad na vysoký tlak.

Slovenská lekárnická komora (SLeK) žiada verejnosť, aby sa v lekárňach nedopytovala na lieky obsahujúce liečivo ivermektín. Ako v stredu (10. 2.) na tlačovej konferencii povedal prezident SLeK Ondrej Sukeľ, tieto liečivá sú dostupné len na lekársky predpis. V lekárňach by mali byť najskôr na konci budúceho týždňa.

„Chceli by sme verejnosť poprosiť, aby neobchádzala lekárne, pretože keď lekárnik denne zažije 20 pacientov, ktorí sa dožadujú či už osobne, alebo telefonicky ivermektínu, vyrušuje ho to pri bežnej práci, ktorú je potrebné realizovať pre iných štandardných pacientov,“ povedal Sukeľ.

Ošiaľ nie je opodstatnený

„Ivermektín bráni rozmnožovaniu vírusu v bunke, čo je zásadná vec, ktorú žiaden iný liek zatiaľ nerieši,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Pavol Török z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. Mnohé nemocnice ho však nateraz využiť odmietajú.

Viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková pripomenula, že pri používaní liečiva ivermektín ide o experimentálne použitie a neexistujú dostatočné klinické dôkazy na to, aby sa ním mohlo začať hromadne liečiť pacientov s ochorením COVID-19. Pacientov upozornila, aby nezháňali takéto lieky na sociálnych sieťach či e-shopoch.

Napriek tomu, že súhlas na jeho experimentálne použitie minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podpísal, zároveň upozorňuje, že ošiaľ okolo „zázračného“ lieku nie je opodstatnený. „Tento liek má limitujúce pozitívne účinky, ktoré zároveň mnohé štúdie dostatočne nepotvrdili.“

Užívanie s inými liekmi môže byť nebezpečné

SLeK ľudí vyzvala, aby si sami tieto lieky na liečenie nenasadzovali. Snopková pripomenula, že používanie tohto liečiva v kombinácii s inými bežnými liekmi môže spôsobiť komplikácie.

Pozrite si viac o liečbe ivermektínom v reportáži RTVS:

„Sú to lieky, ktoré užíva veľká časť populácie, a pokiaľ si takýto pacient svojvoľne nasadí liek ivermektín, tak stúpa riziko, že bude mať poškodenie spôsobené nielen ochorením COVID-19, ale aj inými diagnózami,“ povedala viceprezidentka SLeK. Pokiaľ bude pacient vhodný na liečbu ivermektínom, liečbu mu nasadí lekár, uviedla komora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko