Na hlavný obsah

Británia odmieta tvrdenia predsedu Európskej rady, že zakázala vývoz vakcín

Rovnako majú k vývozu pristupovať aj Spojené štáty.

Británia odmieta tvrdenia predsedu Európskej rady, že zakázala vývoz vakcín
Koronavírusom zasiahnutá Veľká Británia. Foto: TASR/AP

Británia v utorok (9. 3.) rázne odmietla tvrdenia predsedu Európskej rady Charlesa Michela, že Londýn „zakázal vývoz vakcín“. Informovala o tom agentúra DPA.

„Britská vláda nezablokovala vývoz ani jednej covidovej vakcíny. Akékoľvek vyjadrenia o zákaze vývozu vakcín alebo obmedzeniach sú celkom nepravdivé,“ uviedol v reakcii hovorca britskej vlády. „Táto pandémia je globálnou výzvou a medzinárodná spolupráca v oblasti vývoja vakcín je aj naďalej neoddeliteľnou súčasťou našej reakcie na ňu,“ dodal hovorca.

Šéf Európskej rady v príspevku zverejnenom na portáli consilium.europa.eu obhajoval mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín, ktorý EÚ v určitých prípadoch umožňuje zablokovať dodávky smerujúce mimo tento blok.

„Fakty neklamú. Británia a Spojené štáty úplne zakázali vývoz vakcín a ich zložiek vyrobených na ich území. Európska únia, región, ktorý má v oblasti vakcín najväčšie výrobné kapacity na svete, jednoducho len zaviedol systém kontroly vývozu dávok vyrobených na jeho území,“ napísal Michel.

„Taktiež som šokovaný, keď počujem, ak niekto obviňuje EÚ z očkovacieho nacionalizmu,“ dodal predseda Európskej rady. Pripomenul, že napríklad väčšina vakcín dovezených do Izraela pochádza z Belgicka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet