Na hlavný obsah

Bývalý sudca Polka spoznal trest za korupciu

Vinu priznal a svoje konanie oľutoval.

Bývalý sudca Polka spoznal trest za korupciu
Na snímke eskorta privádza bývalého krajského sudcu Pavla Polku (vpravo) na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Bývalý žilinský sudca Pavol Polka, obžalovaný z korupčnej trestnej činnosti, dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov. Rozhodol o tom v stredu (3. 3.) Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorý schválil dohodu o vine a treste medzi exsudcom a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Musí zaplatiť aj finančný trest 150 000 eur, ak tak neurobí, odsedí si tri roky. Rozsudok je právoplatný.

Polka priznal vinu a svoje konanie oľutoval. Ako v stredu uviedol, písomne sa ospravedlnil Súdnej rade SR, ministerke spravodlivosti i ďalším. Dodal, že je vo väzbe už šiesty mesiac, spolupracuje s políciou a podieľa sa na objasňovaní korupčnej trestnej činnosti v justícii. Páchateľov priamo usvedčuje v inej súvisiacej trestnej veci týkajúcej sa korupcie v justícii.

Podľa ÚŠP výška trestu zohľadňuje mieru spolupráce, ako aj výšku úplatkov preukázaných obvinenému v predmetnom konaní, ktoré je vymedzené skutkovými okolnosťami trestného stíhania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko