Na hlavný obsah

Do Poľska previezli prvých covidových pacientov zo Slovenska

Reagovalo tak na žiadosť SR o pomoc v boji s pandémiou.

Do Poľska previezli prvých covidových pacientov zo Slovenska
Na snímke zdravotníci prevážajú pacienta s ochorením COVID-19 do nemocnice v Prahe. Foto: TASR/AP

Do nemocnice v poľských Gorliciach previezli prvých slovenských pacientov s ochorením COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. „Samozrejme, absolútnou prioritou je zabezpečenie zdravotnej starostlivosti u nás doma. Na druhej strane, ak neuvoľníme časť intenzívnych lôžok na Slovensku, nebudeme mať dostatok miesta pre ďalších pacientov, ktorí budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu,“ napísal.

Stachura priblížil, že podmienkou prekladu pacienta je bezpečný prevoz a poskytnutie kvalitnej zdravotnej starostlivosti. „Tak, aby bolo o našich pacientov postarané v maximálnej možnej miere,“ dodal.

Slovensko podľa štátneho tajomníka stále aktívne komunikuje s viacerými krajinami o možnostiach pomoci pre slovenských pacientov. „Ako prví mám pomoc ponúkli lekári a zdravotné sestry z Rumunska. S ich pomocou a s pomocou Univerzitnej nemocnice Bratislava sa Národnému ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave podarilo vytvoriť pre pacientov s najťažším priebehom covidového ochorenia nové lôžka s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie,“ uviedol.

Okrem Rumunska a Poľska podalo krajine pomocnú ruku tiež Nemecko. Rovnako ako v prípade poľskej spolupráce ponúklo k dispozícii 10 lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko