Na hlavný obsah

Matovič má od Rusov ponuku na zrušenie dodávok vakcíny Sputnik V

Koaličných kolegov žiada o rýchle vyjadrenie.

Matovič má od Rusov ponuku na zrušenie dodávok vakcíny Sputnik V
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie na tému Sputnik V v Bratislave v piatok 19. februára 2021. Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) dostal v stredu (3. 3.) večer od výrobcu ruskej vakcíny Sputnik V ponuku na zrušenie zmluvy o zabezpečení dvoch miliónov dávok vakcín. Napísal to vo štvrtok (4. 3.) na svojom facebookovom profile.

„Včera neskoro večer som dostal od výrobcu vakcíny Sputnik V oficiálnu ponuku, že v situácii, keď má byť ich vakcína na Slovensku predmetom takej nenávisti, že koaliční partneri hrozia až rozpadom vlády, sú ochotní ešte dnes zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie 2 000 000 vakcín. Bez akýchkoľvek sankcií proti Slovensku a s dôvetkom, že 40 krajín, ktoré na Sputnik V čakajú, sa o vakcíny určené pre ľudí na Slovensku pobijú,“ napísal premiér.

Dodal, že výrobcu chápe. „Ak by som bol na ich mieste, tiež by mi bolo nepríjemné, ak by môj liek, ktorý zachraňuje životy, niekto zneužíval na politické zápasy.“  Zároveň vyzval koaličných kolegov „nech sa rýchlo (ešte dnes) vyjadria a nezávislé médiá, nech umožnia svojim čitateľom tiež vyjadriť názor.“

Nákup vakcíny Sputnik V, ktorá v EÚ nie je registrovaná, ako aj jej vítanie premiérom na košickom letisku, kritizovali koaličné strany Za ľudí a SaS. Ich lídri Veronika Remišová (Za ľudí) a Richard Sulík (SaS) však zdôraznili, že dôvodom volania po rekonštrukcii vlády nie je samotný nákup ruskej vakcíny. Do tejto situácie ich dohnalo množstvo predchádzajúcich krokov a rozhodnutí. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko