Na hlavný obsah

Europoslanci podporili zámer navýšiť spoločný zdravotnícky fond

Impulzom k tomuto kroku bola pandémia.

Europoslanci podporili zámer navýšiť spoločný zdravotnícky fond
Na snímke pohľad na plénum Európskeho parlamentu v Bruseli. Foto: SITA/AP

Európska únia v reakcii na súčasnú pandémiu ochorenia COVID-19 zrejme výrazne posilní svoj spoločný rozpočet na zdravotníctvo. Väčšina poslancov Európskeho parlamentu v utorkovej (9. 3.) rozprave podporila schválenie sumy 5, 1 miliardy eur, ktorú plánuje dvadsaťsedmička v najbližších siedmich rokoch vyhradiť na spoločný boj proti chorobám či vybudovanie krízových zásob. Očakáva sa, že v hlasovaní poslanci zdravotnícky fond hladko schvália.

Európsky blok má mať podľa dohody členských štátov a europoslancov vo viacročnom rozpočte na roky 2021 až 2027 k dispozícii spomínanú sumu, ktorá bude slúžiť okrem iného na prevenciu a liečbu cezhraničných chorôb.

Výroba liekov aj digitalizácia v zdravotníctve

Viac ako desatina peňazí z programu nazvaného EU4Health (EÚ pre zdravie) môže zamieriť na nákup liekov a zdravotníckych pomôcok do spoločných zásob, ktorý má zabrániť opakovaniu ich nedostatku najmä z vlaňajšieho začiatku covidovej pandémie. Program počíta aj s podporou vývoja a výroby nových liekov priamo na území Únie. Až pätina financií z fondu má byť určená na prevenciu chorôb.

„Má potenciál stať sa veľkým obratom v boji proti zriedkavým ochoreniam, rakovine, či v spravodlivom prístupe k zdravotnej starostlivosti,“ povedala o programe česká tieňová spravodajkyňa návrhu Katarína Konečná z ľavicovej frakcie EP.

Dostupnosť zdravotnej starostlivosti

Fond by mal pomôcť aj s kvalifikáciou zdravotníkov či s digitalizáciou zdravotných záznamov, ktoré by mali byť dostupné v ktorejkoľvek členskej krajine. EÚ chce tiež zabezpečiť, aby mali obyvatelia k dispozícii cenovo dostupnejšie lieky ako doteraz.

„Smerujeme k tomu, aby sme v Európe mali dostupnú tú najmodernejšiu lekársku starostlivosť a tiež aby sme boli lepšie pripravení na akúkoľvek novovzniknutú zdravotnú hrozbu, ktorá by nás mohla do budúcnosti opäť ohroziť,“ komentovala nový program česká podpredsedníčka EP Dita Charanzová zo skupiny liberálov.

Ak v utorok (9. 3.) poslanci program schvália, budú ho ešte potvrdzovať členské štáty. Ich lídri vlani v lete navrhli, aby fond obsahoval len necelé dve miliardy eur, EP však vyjednal súčasnú sumu, s ktorou zástupcovia členských krajín v decembri súhlasili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet