Na hlavný obsah

Europoslanci schválili spoločný systém zdravotnej starostlivosti v hodnote 5,1 miliardy eur

Viac ako desatina peňazí môže ísť na nákup liekov.

Europoslanci schválili spoločný systém zdravotnej starostlivosti v hodnote 5,1 miliardy eur
Na ilustračnej snímke poslanci Európskeho parlamentu počas hlasovania. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok (9. 3.) schválil program EU4Health so sedemročným rozpočtom vo výške 5,1 miliardy eur. Program z dielne Európskej komisie by mal systémom zdravotnej starostlivosti v krajinách EÚ pomôcť pripraviť sa na budúce zdravotné hrozby a pandémie.

Program EU4Health (EÚ pre zdravie) by sa mal zamerať na oblasti, v ktorých dokáže Únia priniesť jasnú pridanú hodnotu, a doplniť tým opatrenia členských štátov. Medzi jeho hlavné ciele patrí posilnenie systémov zdravotnej starostlivosti tým, že podporí členské krajiny pri vzájomnej koordinácii a výmene informácií, ako aj zlepšenie dostupnosti cenovo prijateľnejších liekov a zdravotníckych pomôcok.

Viac ako desatina peňazí z programu môže zamieriť na nákup liekov a zdravotníckych pomôcok do spoločných zásob, ktorý má zabrániť opakovaniu ich nedostatku najmä z vlaňajšieho začiatku covidovej pandémie. Program počíta aj s podporou vývoja a výroby nových liekov priamo na území Únie. Až pätina financií z fondu má byť určená na prevenciu chorôb.

Zlepšenie duševného zdravia

EÚ by vďaka programu mala byť schopná nielen čeliť budúcim epidémiám, ale mala by si vedieť lepšie poradiť s dlhodobými problémami, ako je starnutie obyvateľstva či nerovnosti v oblasti zdravia. Program tiež podporí opatrenia súvisiace s elektronickým zdravotníctvom. Presadzovať bude aj prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti vrátane prístupu k starostlivosti o sexuálne a reprodukčné zdravie, zlepšenie duševného zdravia a zrýchlenie boja proti rakovine.

Komisia privítala výsledok hlasovania EP a zdôraznila, že program EU4Health významnou mierou prispeje k oživeniu Európy po pandémii ochorenia COVID-19.

Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová odkázala, že tento program je spoločnou odpoveďou na medzery odhalené pandémiou koronavírusu a na urgentnú potrebu modernizácie zdravotných systémov v EÚ. Pred tým, ako program vstúpi do platnosti, musí byť ešte odobrený aj členskými štátmi, teda Radou EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko