Na hlavný obsah

Europoslanci za Orbánov Fidesz opustili frakciu ľudovcov

Ide o vyústenie niekoľkoročného sporu.

Europoslanci za Orbánov Fidesz opustili frakciu ľudovcov
Maďarský premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Europoslanci strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána v stredu (3. 3.) opustili poslanecký klub Európskej ľudovej strany (EPP). Orbán to oznámil v liste zaslanom šéfovi klubu Manfredovi Weberovi. Reagoval tým na fakt, že klub schválil nové pravidlá uľahčujúce vylúčenie maďarských europoslancov, po ktorom dlhodobo volala časť frakcie.

Odchod 11 poslancov Fideszu je vyústením niekoľkoročného vnútorného sporu najväčšej europoslaneckej skupiny, či má v jej radoch miesto strana, ktorá podľa mnohých vzďaľuje Maďarsko európskym hodnotám.

Europoslanci podporili kompromisný návrh zmeny svojho rokovacieho poriadku, ktorý dáva klubu možnosť vylúčiť skupinu poslancov. Fideszu, s ktorého politikou vymedzovania sa voči Európskej únii nesúhlasil rad poslancov za ľudovcov, tak hrozilo, že klub bude hlasovať o jeho vylúčení.

Orbán krátko po hlasovaní zareagoval oznámením, že jeho poslanci v klube strany končia. „Dodatky k pravidlám klubu EPP sú zjavne nepriateľským krokom proti Fideszu a jeho voličom,“ napísal maďarský premiér Weberovi.

Fidesz má v EPP už od predminulého roka na neurčito pozastavené členstvo pre kontroverzné kroky, ktoré posilňujú moc vládnucej strany a v EÚ vyvolávajú obavy o demokraciu a o rešpektovaní zásad právneho štátu v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet