Na hlavný obsah

Exprezident Gašparovič oslavuje životné jubileum, Čaputová mu poslala list

Zablahoželala mu a ocenila jeho činy v prospech Slovenska.

Exprezident Gašparovič oslavuje životné jubileum, Čaputová mu poslala list
Prezidentka Zuzana Čaputová sa so svojimi predchodcami stretla v prezidentskom paláci spoločne naposledy pri príležitosti novoročného obedu v januári 2020. Foto: TASR

V poradí tretí prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič sa v sobotu (27. 3.) dožíva životného jubilea. Rodák z Poltára, ktorý sa doposiaľ ako jediný stal slovenským prezidentom počas dvoch po sebe nasledujúcich funkčných období, sa dožíva 80 rokov. Pri tejto príležitosti mu zablahoželala súčasná prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„V blahoprajnom liste pri príležitosti významného životného jubilea prezidentka SR ocenila kroky, ktoré prezident Gašparovič, často v neľahkých situáciách, urobil v prospech Slovenska a jeho občanov,“ informoval Prezidentský palác. Prezidentka Gašparovičovi popriala spokojný a naplnený život v kruhu rodiny a blízkych priateľov a veľa zdravia a síl pri plnení si ďalších predsavzatí.

Bývalý prezident pre agentúru TASR uviedol, že si ani neuvedomuje, že sa dožíva takéhoto veku. „Za toto obdobie človek prežije veľa a veľa ostáva aj v pamäti, vie vyhodnotiť i sám seba, čo v živote urobil dobrého, ale aj niektoré omyly, no zhrnúť to do pár viet sa nedá,“ povedal.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Ivan Gašparovič sa stal slovenským prezidentom po prvý raz v roku 2004, keď vo voľbách uštedril tvrdú porážku svojmu súperovi Vladimírovi Mečiarovi. O päť rokov neskôr sa o post prezidenta uchádzal opäť a v druhom kole volieb porazil s rozdielom viac ako 11 % svoju vyzývateľku Ivetu Radičovú.

Pred vstupom do najvyššej ústavnej funkcie pôsobil Gašparovič dlhé roky v Národnej rade (NR) SR, medzi rokmi 1992 a 1998 ako jej predseda. Na najvyšších stupienkoch politiky prežil podľa svojich slov viac ako dve desaťročia a jedným z jeho aktuálnych plánov je napísanie knihy pamätí.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko