Na hlavný obsah

Francúzsko od 3. apríla zavedie lockdown, zatvoria sa školy, škôlky i jasle

Zmiernení opatrení sa očakáva v polovici mája.

Francúzsko od 3. apríla zavedie lockdown, zatvoria sa školy, škôlky i jasle
Na snímke ľudia oddychujú v parku v Paríži počas slnečného dňa. V pozadí Grand Palais. Foto: SITA/AP

Vo Francúzsku sa najmenej na tri týždne zatvoria školy, čo bude v tejto krajine v tohtoročnom školskom roku pre pandémiu prvýkrát. Od sobotného (3. 4.) večera tiež na jeden mesiac začne platiť obmedzenie pohybu výhradne v okruhu do desiatich kilometrov od bydliska pre celé Francúzsko, opatrenie doteraz platilo v 19 departementoch. Sprísnenie opatrení pre epidémiu covidu v stredu (31. 3.) večer spoluobčanom oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Od utorka (6. 4.) budú mať všetci žiaci jeden týždeň dištančnú výučbu, potom budú nasledovať dva týždne veľkonočných prázdnin, čo je vo Francúzsku bežné. Stredoškolákov potom čaká ešte jeden týždeň dištančného vyučovania navyše.

Na obrazovke francúzsky prezident Emmanuel Macron počas prejavu. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Trojtýždňová uzávera sa týka aj jaslí a materských škôl. Podľa prezidenta je však vzdelávanie stále vládnou prioritou, koronavírus sa v školách podľa prezidenta nešíri rýchlejšie ako inde a nie je preto dôvod ich zatvárať na dlhší ako nevyhnutný čas.

Až do sobotňajšieho večera sa Francúzi môžu voľne pohybovať a premiestniť sa tam, kde chcú stráviť nadchádzajúci mesiac. Počas neho sa potom bez obmedzenia môžu pohybovať len v ohraničenom priestore. Pre cesty za desaťkilometrový okruh alebo počas nočného zákazu vychádzania, ktorý platí od 19.00 do 6.00 h, bude potrebné vyplnené písomné potvrdenie. Nové opatrenia vo štvrtok 1. apríla prerokujú poslanci aj senátori.

Hlavným dôvodom na sprísnenie reštrikcií je dlhodobé preťaženie francúzskych nemocníc, v tých teraz leží vyše 28 000 pacientov.

„Pamätajte si toto číslo: 44 % pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti je mladších ako 65 rokov.“

emmanuel macron, francúzsky prezident

Prezident v prejave k národu sľúbil, že zmiernenie príde od polovice mája, kedy by sa mohli otvoriť terasy reštauračných zariadení. Vláda neskôr predstaví detailný plán na otvorenie kultúrnych, reštauračných a športových zariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet