Na hlavný obsah

Konzílium odborníkov: O možnosti ďalších dávok od Pfizer/BioNTech sme v marci nevedeli

Popreli slová exministra Krajčího.

Konzílium odborníkov: O možnosti ďalších dávok od Pfizer/BioNTech sme v marci nevedeli
Americká spoločnosť Pfizer spolu s nemeckou firmou BioNTech vyvinuli prvú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Členovia Konzília odborníkov vyhlásili, že o možnosti uplatnenia opcie na ďalšie dávky očkovacej látky od firmy Pfizer/BioNTech v marci 2021 nevedeli. „Z tohto dôvodu sme sa nemohli k predmetnému množstvu vakcín vyjadriť,“ vyhlásilo Konzílium odborníkov. Vyjadrením sa ohradili voči slovám exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) o tom, že konzílium odobrilo nákup menšieho počtu vakcín, na aké malo Slovensko nárok.

Stanoviskom reagovali na správu, že Slovensko sa v marci vzdalo miliónov vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech. Informáciu priniesol v pondelok (15. 3.) spravodajský portál HNonline, ktorý uviedol, že keď Európska únia rokovala o 200 miliónoch dávkach, z ktorých si Slovensko mohlo uplatniť 2,4 milióna, rozhodlo sa o krátení dodávok od firiem Pfizer/BioNTech.

Portál pripomenul, že rozhodnutie padlo približne v čase, keď krajina pripustila nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Pfizer Slovensko pre HN potvrdil, že Slovensko si z balíka napokon uplatnilo iba 600 000 dávok, čo Krajčí pre portál okomentoval slovami, že „toto množstvo odporučilo aj Konzílium odborníkov.“

Slovensko si zároveň nemalo uplatniť ani žiaden podiel z opcie, čím sa vzdalo 1,2 miliónového kontraktu. Celkovo sa tak Slovensko malo od Pfizeru vzdať dodávok troch miliónov vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko