Na hlavný obsah

Krajčí predstavil novú očkovaciu stratégiu, zrušia sa všetky výnimky

Očkovať sa bude výhradne len podľa veku.

Krajčí predstavil novú očkovaciu stratégiu, zrušia sa všetky výnimky
Očkovanie osôb starších ako 75 rokov proti ochoreniu COVID-19 v trenčianskej športovej hale. (6. februára 2021) Foto: TASR

Mobilita na Slovensku od začiatku roka z týždňa na týždeň rastie, čo hovorí o takzvanej „pandemickej únave“. Ide o efekt, keď napriek viac-menej nezmeneným opatreniam, majú ľudia problém s ich dodržiavaním. Na utorkovej (2 .3.) tlačovej konferencií k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Minister poukázal na nárast počtu prípadov v Českej republike, ktorý nesie znaky novej vlny. Podobne sa situácia zhoršuje v Maďarsku, ale aj v Poľsku. „Situácia v nemocniciach je veľmi napätá, ale zatiaľ stabilizovaná,“ povedal s tým, že aktuálne je v nemocniciach dostupný enormne nízky počet ventilovaných lôžok. Za posledný týždeň narástol aj počet výjazdov záchranárov ku covidovým pacientom z 2 653 výjazdov na 2 931.

Krajčí informoval, že konzílium odborníkov na svojom utorkovom (2. 3.) zasadnutí rozhodlo o zmene očkovacej stratégie. Od budúceho pondelka (8. 3.) sa po novom upraví vek pre očkovanie vakcínami od Pfizeru a Moderny zo 75 plus na 70 plus, vakcínou od firmy Astra Zeneca sa bude môcť očkovať aj veková skupina ľudí vo veku 60 až 70 rokov. „Táto očkovacia látka je vysoko účinná a už po prvej dávke výrazným spôsobom chráni zaočkovaných ľudí, či už pred hospitalizáciou ale najmä pred smrťou,“ dodal minister. Od budúceho týždňa sa teda bude očkovať striktne podľa veku a rušia sa všetky doteraz platné výnimky v očkovacej stratégii.

Priebeh očkovania na Slovensku podľa krajov. Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Slovensko v marci očakáva dodávku 413 100 dávok vakcíny od konzorcia Pifzer a BioNTech, 75 600 vakcín od Moderny, 356 864 od AstraZenecy aj ďalšiu dodávku 200 000 vakcín Sputnik V.

Od pondelka sa opäť upraví aj mapa okresov v covidovom automate. Medzi čierne okresy (štvrtý stupeň varovania) pribudlo 10 okresov, po novom ich bude 30. Počet okresov v bordovej farbe (tretí stupeň varovania) klesne z 53 okresov na 46 a v červenej farbe (druhý stupeň varovania) klesne zo šiestich okresov na tri.

Rozdelenie okresov SR na základe epidemickej situácie. Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Opatrenia platné od 3. marca 2021.Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko