Na hlavný obsah

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo maďarského veľvyslanca

Žiada vysvetlenie stretnutia poslanca Gyimesiho a maďarským ministrom.

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo maďarského veľvyslanca
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) informoval o tom, že si na ministerstvo predvolali maďarského veľvyslanca na Slovensku. „S Maďarskom chceme mať dobré susedské vzťahy, ale nedovolím zasahovať do našich vnútorných záležitostí,“ vyhlásil vo štvrtok (3. 3.) minister.

Reagoval tak na stretnutie koaličného poslanca Györgya Gyimesiho (OĽANO) s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom, ktorí spolu rokovali o novele slovenského zákona o občianstve. „Včera však koaličný poslanec a maďarský minister prekročili všetky medze, keď o tomto kľúčovom zákone rokovali v Komárne, pričom zákon o štátnom občianstve nie je predmetom našich bilaterálnych vzťahov. A poslanec Gyimesi nemá žiadny mandát na takéto rokovania,“ zdôraznil Korčok.

Szijjártó ministra Korčoka cez víkend požiadal o rokovanie k tejto novele, ktoré šéf slovenskej diplomacie jednoznačne odmietol s tým, že ide o výsostne slovenskú záležitosť. Maďarského ministra požiadal o zdržanlivosť, keďže novela je stále v legislatívnom procese.

Korčok sa snažil urovnať celú vec diskrétne a diplomaticky a útoky poslanca Gyimesiho nebral osobne. Podľa neho však svojím konaním porušuje programové vyhlásenie vlády a ide proti koaličnej dohode.

Minister pripomenul, že Slovensko je zvrchovaný štát a príslušníci maďarskej národnostnej menšiny sú jeho občanmi. Podotkol, že otázku národnostných menšín rieši Základná zmluva medzi Slovenskom a Maďarskom. „Podľa článku 15 tejto zmluvy pravidelne zasadá zmiešaná komisia pre záležitosti menšín, cez ktorú sa riešia oprávnené požiadavky príslušníkov menšín, aby ich práva boli zachované, aby mohli rozvíjať svoju etnicitu a kultúru,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko